Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een portret van het deejay-duo Wipneus & Pim die zaterdag 4 december in de Groenoordhallen in Leiden hun duizendste optreden vieren. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Reportage over het falend toezicht in gevangenissen en een discussie over de voor- en nadelen van het glasvezelnetwerk in Nederland. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Vermoorde kinderen. Reportage over kinderen die overleden zijn door mishandeling en van wie artsen, tegen beter weten in, toch een natuurlijke doodsoorzaak opgeven. Hierdoor worden ouders niet vervolgd en worden de kinderen begraven zonder dat de zaak is uitgezocht. Ned.3, 21.10-21.50u.

Het misdrijf van Abraham Prins. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.20-0.15u.

Before the trial, a rape case. Franse documentaire uit 2003 belicht het proces dat de 24-jarige Stephany begint tegen haar stiefvader Laurent die haar van haar zesde tot achtste levensjaar meerdere keren heeft verkracht. Zij ontdekt dat verkrachting van een minderjarige tien jaar na het meerderjarig worden nog steeds voor de rechter kan komen. Ned.3, 0.15-1.20u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat met o.a. voetballer Mohammed Allach, columnist Jerry Goossens en Kamerlid Lousewies van der Laan (D66) over de vraag of je alles mag schrijven en zeggen wat je vindt. Ned.1, 22.25-23.20u.

Barend & Van Dorp. Gast is oud-burgemeester Ed van Thijn. Hij praat over zijn boek waarin hij zijn onderduikadressen uit de oorlog beschrijft. RTL4, 22.50-23.50u.

Het elftal. In deze aflevering over passie praten de jongeren Rogier, Agnes, Elisa en Dennis over politiek, koeien, paarden en rap. Ned.2, 23.15-23.50u.

FILM

U-571 (Jonathan Mostow, 2000, VS/Frankrijk). Grootscheepse, ambachtelijke oorlogsactiefilm waarin Amerikaanse elite-eenheid een gehavende U-boot aan de praat moet krijgen. RTL5, 20.30-22.40u.

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001, VS). Met Oscar voor beste film onderscheiden staaltje ouderwets Hollywoodvermaak. Russell Crowe als de wiskundige annex Nobelprijswinnaar John Forbes Nash jr. Even geniale als paranoïde man lijdt aan door de Koude Oorlog gevoede achtervolgingsgedachten. Ook met spionageverwikkelingen en Jennifer Connelly als de echtgenote. Net5, 20.30-23.00u.

.Red Rock West (John Dahl, 1992, VS). De door Hollywood gecreëerde Amerikaanse mythologie wordt consequent op zijn kant gezet in amusante hedendaagse film noir waarin niets is wat het lijkt. Ingenieus plot laat berooide Nicolas Cage abusievelijk voor een huurmoordenaar versleten worden. Met Dennis Hopper als de echte killer en Laura Flynn Boyle als femme fatale. Veronica, 20.30-22.15u.

.Things to Do in Denver When You're Dead (Gary Fleder, 1995, VS). Absurdistische misdaadfilm vertoont de nodige Tarantino-invloeden: ironische dialogen van sukkelende criminelen en ultrageweld. Altruïstische boef Andy Garcia zal in opdracht van gangsterbaas Christopher Walken zo pijnlijk mogelijk worden afgeslacht. Voor het zover is, probeert hij het leven van zijn evenzeer bedreigde maten te redden. Veronica, 23.15-0.20u.

.Éloge de l'amour (Jean-Luc Godard, 2001, Fr./Zwitserl.). De film die in 2002 de terugkeer na zeventien jaar van Godard in de Nederlandse bioscopen markeerde, laat zich bekijken als een cursus Godard-voor-beginners. Aan de hand van het tragische levensverhaal van een actrice, jongleert Godard met filmtaal (het heden in zwart-wit, het verleden in kleur en op video) en refereert hij steeds aan geschiedenis, filosofie, politiek, film en literatuur. BBC2, 1.20-3.00u.

RADIO

Kunststof. Scenario- en kinderboekenschrijfster Tamara Bos praat over o.a. de film Pluk van de Petteflet die deze week in première ging. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijfster Cri Stellweg een door de Filmkrant georganiseerd debat tussen filmmakers over de vraag of er na de moord op Theo van Gogh zelfcensuur in de filmwereld dreigt. Met o.a. Pieter Kuijpers, Jos de Putter, Albert ter Heerdt en Karim Traidia. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Gesprek met directeur van De IJsbreker Jan Wolff die vorige week van het Prins Bernhard Cultuurfonds de muziekprijs voor zijn werk ontving. Hij praat over zijn strijd voor een nieuw muziekgebouw, de macht van ensembles en de Amsterdamse Kunstraad. Radio 1, 0.04-0.45u.