Rijnders' stuk niet in België

In ,,goed overleg en met respect voor elkaars standpunten'' hebben regisseur Gerardjan Rijnders en Het Toneelhuis uit Antwerpen de voorstelling van Shakespeares Antonius en Cleoptra afgelast. De voorstelling naar Shakespeares drama zou in april volgend jaar in première gaan in de Bourla Schouwburg in Antwerpen. Hoewel het een van de grote tragedies van Shakespeare is met een volwaardige bezetting wilde Rijnders het doen met twee acteurs: Jeroen Willems en Els Dottermans.

Luk Perceval, leider van Het Toneelhuis, betreurt de afgelasting en zegt dat dit besluit het juiste is. Rijnders is bekend om zijn intensieve bewerkingen van klassieke tragedies. Vorig jaar regisseerde hij bij hetzelfde Toneelhuis Tim van Athene, een verregaande actualisering van Shakespeares tragedie Timon of Athens.

Rijnders nam tijdens de repetities steeds meer afstand tot het stuk en wilde uiteindelijk met Dottermans en Willems een liedprogramma maken, uitgebreid met een band. Het Toneelhuis had geen vrede met deze oplossing en stelde drie andere stukken voor.

Rijnders wilde echter vrij spel hebben, een risico dat Perceval niet wilde nemen. De reisvoorstellingen van Antonius en Cleoptra in Nederland en Vlaanderen komen te vervallen. In samenwerking tussen Het Toneelhuis en het Ro Theater gaat acteur Dirk Roofthooft zijn succesvolle monoloog Bezonken rood naar de roman van Jeroen Brouwers in april 2005 in de Bourla Schouwburg spelen.