Prins Bernhard heeft kanker

Prins Bernhard lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker aan de luchtwegen.

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmorgen bevestigd. Gisteravond maakte de dienst bekend dat bij de prins cellen zijn gevonden die wijzen op mogelijke uitzaaiingen. De artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben aangegeven dat zij niet zullen opereren, omdat genezing niet meer mogelijk is.

Over de precieze plaats van de tumor wil de RVD geen mededelingen doen. Ook over de mogelijke uitzaaiingen is verder niets bekend. De 93-jarige prins kreeg in september last van kortademigheid. Hij bezocht toen ,,met enige regelmaat'' het ziekenhuis om zich te laten onderzoeken, aldus de RVD.

Eind oktober werd duidelijk dat hij vocht in de borstholte had. Twee weken geleden maakte de RVD bekend dat een poliklinisch aangebrachte drain het vocht met succes had verwijderd en dat het beter ging.

Bij onderzoek van het vocht zijn cellen gevonden die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor. Bij prins Bernhard is tweemaal eerder kanker aangetroffen. In november 1994 is een tumor in de dikke darm verwijderd en in december 2000 is hij geopereerd aan een tumor in de borst.

Hoewel de prins met ,,vermindering van krachten'' kampt, verblijft hij thuis op paleis Soestdijk, is hij niet bedlegerig en ontvangt gasten. Aan het begin van de middag heeft minister-president Balkenende hem op Soestdijk bezocht.

Afgelopen zondag protesteerde prins Bernhard nog tegen een stripboek dat zojuist verschenen was en waarin werd gesteld dat hij zich in 1933 had aangemeld als lid van de NSDAP.

Wel beperkt de prins zijn activiteiten. De afgelopen weken heeft hij enkele bezoeken afgezegd. Hij was afwezig bij de doop van zijn achterkleinzoon Claus-Casimir op 10 oktober en bij de uitreiking van de Erasmusprijs op 4 november. Dit voorjaar werd bekend dat hij op 5 mei 2005 voor de laatste keer het veteranendefilé in Wageningen wil afnemen.