Poetin voedt magie rond raketten

Welke kernraket bedoelt hij toch? President Poetin zette gisteren de wapenexperts aan het denken toen hij zijn legertop in Moskou een hart onder de riem probeerde te steken.

,,We zijn op dit moment niet alleen research en testen aan het uitvoeren van onze nieuwe kernraketsystemen'', zei Poetin. ,,Ik weet zeker dat ze de komende paar jaar ook in gebruik worden genomen. Geen enkele nucleaire macht zal zulke ontwikkelde systemen in zijn arsenaal hebben de komende jaren.''

Rond raketten hangt in Rusland nog altijd magie. Op dit gebied troefde de Sovjet-Unie het Westen tientallen jaren af, wat haar ook in de ruimtevaart een voorsprong bezorgde. Heeft het verpauperde militair-industrieel complex nu een nieuwe doorbraak bereikt? Sommige experts menen dat Poetin doelt op de mobiele Topol-M raket die later dit jaar wordt getest, een equivalent van de Amerikaanse Minuteman 3. Of de Boelava, een zware intercontinetale raket die tien kernkoppen kan dragen die verschillende doelen raakt. In april schermde de stafchef van het leger bovendien met een ,,hypersonisch vliegend vehikel'', een ballistische raket die kan manoeuvreren als een kruisraket als die in de atmosfeer terugkeert: het antwoord op het Amerikaanse raketschild.

Anderen houden het gewoon op bluf. ,,Hij probeert Rusland ervan te overtuigen dat alles goed gaat, dat we sterker worden terwijl het leger juist uiteenvalt'', aldus analist Felgenhauer, een professioneel pessimist. Poetins wonderraket kwam inderdaad tussen onheilsbodes over de staat van het conventionele leger. Bovendien liep het Russische moreel in de lente ernstige knauw op toen een onderzeeër er voor het oog van de leider niet in slaagde zijn raketten af te schieten.