Ook Azië ziet dollarkoers verzwakken

Aan de vooravond van de vergadering van de twintig belangrijkste landen in de wereldeconomie (G20) is de koers van de dollar vanmorgen opnieuw gedaald, zowel tegenover Europese als Aziatische munten.

In Azië werd de Amerikaanse dollar goedkoper tegenover de Japanse yen: 103,66 yen per dollar, maar daalde ook tegenover munten als de Koreaanse won. De won is sinds een maand met 7 procent aangesterkt, en noteerde vanmorgen 1065 won per dollar. Ten opzichte van formeel aan de dollar gekoppelde munten als de Hongkong-dollar en de Chinese yuan kan de Amerikaanse munt geen terrein prijsgeven.

Handelaren schreven de daling van de dollar in Azië toe aan de vergadering van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de zogenoemde G20 in Berlijn komend weekeinde. De G20 bestaat uit de rijke industrielanden van de G7, aangevuld met andere landen die van belang zijn voor de wereldeconomie zoals China, India, Rusland, Brazilië en Saoedi-Arabië. Nederland maakt geen deel uit van deze groep.

Volgens de valutahandel wil geen van de Aziatische landen nu betrapt worden op ingrijpen in de koers van hun munten tegenover de dollar, omdat wisselkoersen op de vergadering van de G20 gevoelig liggen. De wisselkoersen zullen volgens de Duitse minister Eichel, de gastheer van de G20, achter gesloten deuren ter sprake worden gebracht. Eichel noemde de koersstijging van de euro die het gevolg is van de dollarzwakte vanmorgen `bruut'. Hiermee nam hij de woorden over van president Trichet van de Europese Centrale Bank.

De Verenigde Staten dringen al geruime tijd aan op een stijging van de Chinese yuan tegenover de dollar. Het Chinese beleid ten opzichte van de wisselkoersen wordt gezien als maatgevend voor de overige Aziatische landen. De Amerikaanse minister van Financiën Snow herhaalde gisteren dat de VS een sterke dollar willen, maar de koersvorming overlaten aan de vrije markt. Dit wordt op de valutamarkt beschouwd als een weigering van de Amerikanen om met eventuele Europese interventies in de dollarkoers mee te doen.

De dollar staat al geruime tijd onder druk, door het forse tekort van de Verenigde Staten op de betalingsbalans. Tegenover de euro bereikte de dollar vanmorgen een koers van 1,3074 dollar per euro.