Om naar uit te kijken

TONEEL

Oom Wanja

Ooit heerste er rust op het grote landgoed van Wanja, zijn moeder, een oude min en zijn nichtje. Totdat een gepensioneerde professor met in zijn kielzog de beeldschone Jelena ongewild de orde van het leven op zijn kop zette. Toneelgroep Amsterdam brengt met Oom Wanja in de regie van de jonge regisseur Olivier Provily een van de meesterwerken uit van de Russische toneelschrijver Anton Tsjechov. Opmerkelijk is dat Provily gebruik maakt van de aloude, beproefde vertaling van Charles B. Timmer.

Oom Wanja door Toneelgroep Amsterdam. Regie: Olivier Provily. Première: 19 nov Stadsschouwburg, Amsterdam. Tournee t/m 15 nov. Inl 020-6242311, www.toneelgroepamsterdam.nl

MUSICAL

Hello Dolly!

Willeke Alberti in de rol die Barbra Streisand in 1969 speelde in de verfilming van de beroemde Broadway-musical. Over de gehaaide koppelaarster die na een werkzaam leven zelf in de ban raakt van een oudere heer – toen Walter Matthau en nu Jos Brink. Ook Idols-winnaar Jamai speelt mee. Louis Armstrong had destijds een hit met de titelsong.

Première 21 nov; tournee t/m 13 april. Inl www.vventertainment.nl

OPERA

Der fliegende Holländer Opera Zuid begint zaterdag in Maastricht aan een reeks voorstellingen van Wagners opera Der fliegende Holländer. De kapitein van de Fliegende Holländer dwaalt over zee en mag eens in de zeven jaar aan land om een vrouw te zoeken. Wanneer hij Senta ontmoet, herkent hij zijn verloster. Zij wordt ontmoedigd door haar geliefde Erik, waarop de Holländer vertrekt. Senta stort zich in zee, het spookschip vergaat en de Holländer is verlost. Als Holländer keert bariton Geert Smits, vast verbonden aan de Wiener Staatsopera, even terug naar Nederland.

Tournee t/m 11 dec. Inl 043-3210166, www.operazuid.nl

POP

The Ex

Punk-instituut, indie-rockgroep avant la lettre en improvisatiekanjer The Ex bestaat 25 jaar en viert dat met `Een Plezante Aangelegenheid': tweemaal een avondvullend muziekfeest met optredens van o.a. The Evens (US), Electrelane (UK), Hisako Horikawa (Japan), Mohammed Jimmy Mohammed, Messele Asmamaw & Asnake Gebreyes (Ethiopië), Zea (NL), Han Bennink en als klap op de vuurpijl The Ex zelf.

19 en 20 nov Paradiso, Amsterdam.

LITERATUUR

Wintertuinfestival

`Alleen maar hits' is de titel van de 10de Wintertuin, het `festival voor (on)pure literatuur' dat wordt gehouden in Arnhem en Nijmegen.

Wintertuinfestival. 21-28 nov. Nijmegen, De Fictiefabriek (Graafsedwarsstraat 12) en Arnhem (div. locaties). www.wintertuin.nl