Mopjes

Rechts van mij in de trein zit een echtpaar op leeftijd. Zij leest stapels krantenknipsels, pen erbij, af en toe onderstrepend – en allemaal knipsels uit NRC Handelsblad.

De trein nadert het station. Ik sta op en blijf in het gangpad staan, in de hoop de blik te vangen van deze model-lezeres. Dat lukt. ,,Fijn dat u de krant zo goed leest'', zeg ik, ,,ik werk bij die krant.''

,,O ja, ik kan 'm geen dag missen'', zegt de vrouw. ,,En artikelen waar ik niet aan toe kom, knip ik uit en lees ik als we op reis gaan.'' Haar man vult aan: ,,Weet u wat wij het allerbeste vinden van uw krant?'' Diverse namen van scherpzinnige verslaggevers, correspondenten en colomnisten schieten mij door het hoofd. Maar ik houd me op de vlakte: ,,Ik ben benieuwd.''

,,Als eerste lezen wij altijd die mopjes rechts achterop de krant. Kostelijk!''

    • Gijsbert van Es