Met de felicitaties van Johan Cruijff

Barry van Galen (34) was blij met zijn debuut, maar niet met zijn spel. Sinds gisteren is hij de oudste debutant in Oranje ooit.

Bij zijn lang verwachte eerste optreden in het Nederlands elftal vond Barry van Galen dat hij te weinig kon laten zien. ,,Daarvoor was er onvoldoende speelruimte voor een middenvelder'', zei de speler van AZ die zich door de opwinding niet meer kon herinneren wanneer hij precies hoorde dat hij zou spelen. ,,Bovendien waren de spelers van Andorra er alleen op uit om ons te hinderen. Vaak met harde schoppen op het lichaam of andere overtredingen. En als zij zelf moesten incasseren, liepen ze te schreeuwen tegen de scheidsrechter.''

Niettemin ging een droomwens van Van Galen gisteravond in vervulling. Op 34-jarige leeftijd mocht hij zich alsnog in het oranjeshirt hullen. In 1996 was hij voor de interland tegen Brazilië al eens geselecteerd geweest, maar toen gunde bondscoach Guus Hiddink hem geen speeltijd. Nu kreeg hij zelfs een basisplaats aangezien Edgar Davids na de training van dinsdagavond toch weer last kreeg van zijn rug. ,,Dit was schitterend'', glunderende de oudste debutant van Oranje. Maar ook: ,,Jammer dat ik steeds zo werd ingesloten. Geen enkele keer kon ik een aanvaller in stelling brengen. Dit Andorra was te vergelijken met een ploeg uit de staart van de eredivisie. Ik speel liever tegen een team dat zelf ook wil voetballen.''

Van Galen kreeg min of meer als troost na afloop de felicitaties van Johan Cruijff, die enige tijd met hem sprak. Hij beseft dat hij door een samenloop van omstandigheden tegen Andorra in actie kon komen. Als Rafael van der Vaart niet tegen Feyenoord aan zijn knie geblesseerd was geraakt, zou hij niet eens zijn opgeroepen. Van Galen, die halverwege de tweede helft na een inderdaad onopvallend optreden werd vervangen door stormram Pierre van Hooijdonk.''

Van Galens ploeggenoot Joris Mathijsen mocht ook debuteren van Van Basten. Arjen Robben en Ruud van Nistelrooy raakten door ingrepen van de spelers van Andorra geblesseerd. Robben kon het duel met pijn in de kuit uitspelen, Van Nistelrooy moest door een knie in zijn heup al in de eerste helft het veld verlaten. De spits van Manchester United vindt dat teams als Andorra niet thuishoren in een WK-kwalificatietoernooi. Van Basten deelt die opvatting. ,,Het is beter dat er in de toekomst een voorronde komt waarin dit soort elftallen zich moeten kwalificeren voor de groepswedstrijden. Je kunt het spelers van topploegen, die elk seizoen met een zwaar programma worden geconfronteerd, eigenlijk niet aandoen deze wedstrijden te laten afwerken.''