Meer tips na moord Van Gogh

Na de moord op Theo van Gogh is het aantal anonieme tips over terrorisme, wapenhandel en wapenbezit bij de `kliklijn' Meld Misdaad Anoniem verdubbeld. Een groter deel van die tips is bovendien bruikbaar voor de politie.

Via telefoonnummer 0800-7000 zijn sinds de moord, op 2 november, ,,substantieel meer'' tips gegeven over ,,groepen en mensen uit de extremistische hoek'', zegt directeur H. Munting van de Stichting M, die de telefoonlijn beheert. ,,Het is opvallend dat we meldingen krijgen van verdachte samenscholingen uit wijken en buurten waar dat soort dingen normaliter niet wordt gemeld.''

De politie in Amsterdam en Den Haag en de veiligheidsdienst AIVD beamen dat het aantal bruikbare tips is toegenomen. De Amsterdamse politie is zo enthousiast dat ze wil onderzoeken of de kliklijn ook in het Engels, Arabisch en Marokkaans onder de aandacht valt te brengen. De Haagse politie zegt dat sinds de moord op Van Gogh ,,mensen wel een beter beeld hebben gekregen waar ze op moeten letten''.

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn bij de kliklijn 560 tips over terrorisme en wapens binnengekomen. In de twee weken na de moord op Van Gogh waren dat er honderd. ,,We hebben de indruk dat de betrouwbaarheid van meldingen hoger dan normaal is'', stelt Munting. De organisatie stuurt dan ook meer meldingen door naar de politiekorpsen, de Nationale Recherche en de AIVD. Voor de moord stuurde het meldpunt zo'n 20 procent van de meldingen door. Nu is dat 27 procent. Volgens een woordvoerder van de meldlijn maken bellers meer melding van ,,verdachte panden, verdachte auto's en meerdere mensen op één plek''.

Meld Misdaad Anoniem is twee jaar geleden door Justitie, Binnenlandse Zaken, verzekeraars en politie in het leven geroepen om burgers te kans te geven anoniem informatie te verschaffen over zware misdrijven.

    • Derk Stokmans