Makers stellen vervolg `Shouf habibi' uit

De succesvolle komedie Shouf shouf habibi! krijgt voorlopig geen vervolg. Na de moord op Theo van Gogh willen de producenten liever een andere film maken over de multiculturele samenleving.

Regisseur Albert ter Heerdt zei gisteren tijdens een debat in Amsterdam op het punt te staan de vervolgfilm van Shouf shouf habibi! uit te stellen. ,,We willen nu heel graag eerst een ander soort film maken'', zegt Ter Heerdt in een toelichting: ,,Nu even geen komedie, maar een serieuze film met een genuanceerde kijk op de moderne samenleving. Met een tweede Shouf zouden we de verhoudingen in Nederland verder kunnen polariseren.'' Die verhoudingen liggen gevoelig, omdat de verdachte van de moord op Van Gogh van Marokkaanse origine is.

Ter Heerdt ontkent nadrukkelijk te zijn bedreigd door mensen uit de Marokkaanse gemeenschap: ,,Geen sprake van.'' Gisteravond zei Ter Heerdt: `Ik hoef geen mes in mijn lijf.' Klopt, zegt Ter Heerdt nu: ,,Maar dat was een algemene opmerking, gemaakt in het vuur van de discussie, om uit te drukken: `Daar heb ik natuurlijk geen zin in'. Ik ben niet bang. Wel is het zo dat de kleine groep Marokkanen die Shouf niets vonden nu met een loep zullen kijken.''

In Shouf shouf habibi! probeert de 20-jarige Ap, een in Nederland geboren Marokkaan, zijn plek te vinden in de Nederlandse samenleving. De komedie werd vorig jaar een succes bij allochtonen en autochtonen, mede door de zelfspot in de Marokkaanse personages. In mei werd bekend dat Ter Heerdt aan een vervolgfilm en een dertiendelige televisieserie werkte.

,,Een komedie is nu niet de geeigende vorm om de Marokkaanse gemeenschap te bereiken – terwijl ik die communicatie juist wel wil. Daarom werken we nu aan een Ken Loach-achtige film over de moderne samenleving met zijn verschillende bevolkingsgroepen'', zegt Ter Heerdt.

De film, waarvan het scenario nog niet klaar is, gaat volgens Ter Heerdt over ,,een blank koppel in de grachtengordel'' en een Marokkaans gezin ,,met twee broers en een zus.''

Vanavond gaat `De avonden' op 747 AM tussen 21.00 en 22.00 uur over het maken van films na de moord op Van Gogh.

    • Kunst