KPN schrapt nog eens 700 banen

KPN schrapt nog eens 700 banen bij de divisie vaste telefonie, bovenop de eerder dit jaar aangekondigde 1.550 arbeidsplaatsen. En waarschijnlijk blijft het daar niet bij, laat het bedrijf weten.

KPN kondigde gisteren aan dat het de IT-activiteiten bij de divisie vaste telefonie gaat reorganiseren. Dat zal in de periode 2005-2007 leiden tot een verlies van ongeveer 700 arbeidsplaatsen.

Vorige maand kondigde KPN al aan dat er 750 banen verdwijnen bij het onderdeel Entercom, dat diensten verleent op het gebied van vaste telefonie. In januari was besloten 800 arbeidsplaatsen te schrappen, eveneens bij de divisie vaste telefonie.

Met de jongste ingreep komt het totale banenverlies dat dit jaar is aangekondigd op 2.250 arbeidsplaatsen. Begin dit jaar telde de divisie vaste telefonie nog 13.000 banen.

Volgens een woordvoerder van KPN is het einde nog niet in zicht. ,,Er moet rekening worden gehouden met een nieuwe reorganisatie bij de divisie'', zei hij.

KPN sluit niet uit dat er bij de gisteren aangekondigde reorganisatie gedwongen ontslagen zullen vallen. Datzelfde geldt voor de reorganisatie bij Entercom, dat telefooncentrales installeert en onderhoudt.

De vakbonden reageerden onthutst op de zoveelste ontslaggolf bij KPN. ,,Wij zijn geschokt, en dan druk ik mezelf heel voorzichtig uit. KPN bedrijft paniekvoetbal. Ze kunnen ons geen totaalbeeld geven hoeveel ontslagen er nog aan zitten te komen in de komende maanden'', zei bestuurder D. Wiek van Abvakabo FNV.

In afwachting van een nieuwe ronde ontslagen onderhandelen de bonden op dit moment met de directie van KPN en de ondernemingsraad, aldus Wiek. Doel is onder andere om werknemers nog voor hun ontslag om te scholen voor een andere functie binnen het bedrijf.

De activiteiten van KPN op het terrein van de vaste telefonie staan al langer onder druk. De voormalige monopolist heeft concurrentie gekregen van nieuwe aanbieders, de prijzen zijn lager geworden. Ook het toenemend gebruik van de mobiele telefoon speelt een rol.

Een nieuwe bedreiging voor vaste telefonie vormt telefonie via internet. Onder andere UPC ontwikkelt in Nederland plannen om dit te gaan aanbieden aan zijn 2,4 miljoen Nederlandse kabelklanten.