Innovatieprijs voor vrachtautohulp

De Lexguard, een systeem dat vrachtwagenchauffeurs waarschuwt voor fietsers en voetgangers in de nabijheid van hun voertuig, is uitgeroepen tot de meest innovatieve uitvinding van 2004.

Uitvinder F. Ton uit Dordrecht kreeg woensdag op de Holland Innovation Beurs in Rotterdam uit handen van staatssecraris Van Gennip (Economische Zaken) de jaarlijkse prijs. Hij ontving tevens de publieksprijs.

De Lexguard, vernoemd naar een jongetje dat bij een ongeluk met een vrachtwagen om het leven kwam, is een aanvulling op de zogenaamde dodehoekspiegel, die sinds 1 januari 2002 verplicht is. Warmtesensoren aan de zijkant van de vrachtwagen waarschuwen de chauffeur als iemand zich te dicht in de buurt van de vrachtauto bevindt. Het systeem kan ook worden toegepast bij beveiliging van vrachtauto's op parkeerterreinen.

De prijs levert de uitvinder 7.500 euro op. Uitvinder Ton zei dat hij het geld in zijn bedrijf, Holland Safety Systems, zal stoppen. Uitvinders moeten volgens hem zuinig omspringen met geld, want durfkapitalisten zijn schaars.

Toeleverancier van vrachtwagenonderdelen Intertruck uit Hoogvliet gaat de vinding in productie nemen. Aan de jaarlijkse competitie voor de Uitvinding van het jaar deden 2.500 inzendingen mee. Andere nominaties waren bijvoorbeeld De Pulse, een beschermplaatje om bij het snijden van vis, vlees of groenten niet in de vingers te snijden, en de Bob Up, waarmee rollatorgebruikers eenvoudig drempels en stoepranden kunnen nemen.