ING verkoopt weer bedrijf met boekverlies

Bank en verzekeraar ING heeft voor de tweede keer in een maand een Amerikaans bedrijfsonderdeel verkocht met een boekverlies. Vandaag maakte ING bekend dat het Life of Georgia, een levensverzekeraar, heeft verkocht aan Jackson National Life (onderdeel van het Britse Prudential). De verkoop levert 197 miljoen euro op, waarbij ING in het eerste kwartaal van volgend jaar een boekverlies zal lijden van circa 150 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder heeft de tegenvallende prijs te maken met de lage rendementen die Life of Georgia boekt met de verkoop van verzekeringspolissen. Dit heeft volgens ING onder meer te maken met het feit dat een groot deel van de klanten van Life of Georgia tot de minder vermogende klasse behoort.

Een maand geleden moest ING al 500 miljoen euro toeleggen op de verkoop van een Amerikaans bedrijfsonderdeel dat actief is in het herverzekeren van individuele levensverzekeringen. ING schrijft daarvan 260 miljoen af in de laatste twee kwartalen van dit jaar en de rest de komende jaren.

De verkopen passen in de strategie van de nieuwe topman van ING, de Belg Michel Tilmant, die eerder dit jaar de Nederlandse bestuursvoorzitter Ewald Kist opvolgde. Tilmant voert een `actief portefeuillebeleid', waarbij kritischer gekeken wordt naar de prestaties van bedrijfsonderdelen dan ING in het verleden gewend was.