India belooft Kashmir een nieuw begin

India is begonnen met terugtrekking van soldaten uit Jammu en Kashmir. De aftrap voor de troepenreductie gebeurde gisteren op de eerste dag van premier Manmohan Singhs tweedaagse bezoek aan de deelstaat.

De premier beloofde een nieuw begin voor Kashmir, dat sinds 1989 geteisterd wordt door aanslagen van separatistische bewegingen.

Singh deed zijn toezegging van een nieuwe start tijdens een openbare bijeenkomst in het Sher-e-Kashmir cricketstadion in Srinigar, de zomerhoofdstad van de deelstaat.

Het was voor het eerst sinds 1987 dat een Indiase premier afkomstig van de Congrespartij in het openbaar de bevolking van Kashmir toesprak – in 1987 was het Rajiv Gandhi.

Veiligheidstroepen waren eerder op de dag op een paar honderd meter afstand van het stadion nog slaags geraakt met twee schietende militanten. Singhs toespraak begon daardoor een uur later dan voorgenomen. De twee radicalen kwamen tijdens het vuurgevecht om het leven.

Anders dan zijn voorgangers probeerde Singh zo min mogelijk de nadruk te leggen op de economische impulsen die zijn regering wil geven aan de regio. Hij was vooral gericht op verzoening. Veel Kashmiri voelen zich in de steek gelaten door de centrale overheid van India. Zij verwijten de regering in Delhi steeds weer met geldbeloftes te komen, in plaats van met een oplossing voor de gespannen situatie in de deelstaat. Premier Singh zei dat zijn deur openstaat voor alle partijen die vrede nastreven in Kashmir.

Niettemin kondigde de premier ook een herstelpan aan van bijna 5 miljard euro. Dat geld zal, gespreid over vier jaar, onder meer gestoken worden in infrastructuur, onderwijs en toerisme. Dat laatste was in het verleden, voordat de militanten actief werden, een zeer belangrijke inkomstenbron voor de deelstaat. De investeringen vanuit Delhi moeten zo'n 24.000 extra banen scheppen, aldus Singh.

Het voormalige prinsdom Kashmir is sinds de opdeling in 1947 van het Brits-Indische imperium een bron van conflict tussen India en Pakistan. Het buurland, dat ook een deel van Kashmir onder controle heeft, vindt dat Kashmir eigenlijk in zijn geheel bij Pakistan hoort, omdat de meerderheid van de inwoners moslim is. Daarnaast zijn er nog afscheidingsbewegingen actief die vechten voor onafhankelijk. De afgelopen vijftien jaar zijn bij het geweld meer dan 40.000 doden gevallen, onder wie veel burgers.

Het voortdurende conflict is een van de redenen voor de grote aanwezigheid van militairen in de deelstaat. De Indiase veiligheidstroepen hebben echter allesbehalve een brandschone reputatie. Mensenrechtenorganisaties claimen dat zij regelmatig over de schreef gaan.

Het vertrek van de eerste eenheid soldaten gisteren werd dan ook gezien als een positief signaal door de Kashmiri's, hoewel ze sceptisch blijven.

    • Philip de Wit