Hollandse stranden

De Haagse schoolmeester David Beck, die een van de innemendste dagboeken van de zeventiende eeuw heeft nagelaten, schreef op 5 juni 1624: `naer Schevelinge om een zeeluchtien, wiesschen de voeten in de Zee, wandelden 1/2 uyrken langs het strant, droncken een kanneken tot de schout, ende quamen ten 8 uijren thuijs.' Een vergelijking van het strandleven toen met nu is goed te maken op de originele tentoonstelling in het Katwijks Museum. Deze relatief kleine instelling heeft het voor elkaar gekregen, zo'n tachtig kunstwerken bij elkaar te brengen. Ruim de helft bestaat uit schilderijen, de rest is tekening en prent. Op de expositie is een groot aantal kunstenaars vertegenwoordigd, zoals Albert Cuyp, Jan van Goyen, Jan Abrahamsz. Beerstraten en Philips Wouwerman. Er is vooral op voorstelling gekozen. Wanneer de kwaliteit niet van topniveau is, wordt dat gecompenseerd door de levendigheid of de originaliteit van de voorstelling, of gewoon omdat zo'n werk zelden of nooit is geëxposeerd. Enkele stukken springen eruit, zoals een strandgezicht van Willem van de Velde de Jonge, een familieportret op het strand van Zantvoort door Dirck Dircksz. van Santvoort en tekeningen van Jan de Bisschop. De zee is in de vroegmoderne tijd vaak beschreven als het angstaanjagendste deel van de natuur. Maar strandingen, drenkelingen, zeemanskerkhoven en dijk- en duindoorbraken ontbreken op deze expositie. Men verlaat Katwijk dan ook met een opgeruimd gemoed. Zee, strand en viskraam lonken op loopafstand.

Hollandse stranden in de Gouden eeuw t/m 11 dec Katwijks Museum, Voorstraat 46, Katwijk. Di t/m za 10-17u.