Hirsi Ali niet bij feest

Het feministische maandblad Opzij heeft de uitreiking van de Harriët Freezerring aan Ayaan Hirsi Ali voorlopig uitgesteld. Het Tweede-Kamerlid (VVD) mag van haar beveiligers uit veiligheidsoverwegingen niet aanwezig zijn bij de uitreiking, die was gepland voor 26 november.

De bedreigde politica is niet meer in de Tweede Kamer geweest sinds haar beveiliging is aangescherpt na de moord op Theo van Gogh. De redactie van Opzij had nog voorgesteld de prijs op een geheime locatie te overhandigen en daarvan beelden uit te zenden in het Nieuwe Café in Amsterdam, waar de feestelijkheden met tweehonderd gasten zouden plaatsvinden, maar ook dit mocht niet. De uitreiking is uitgesteld tot Hirsi Ali ,,weer gewoon haar werk kan doen en weer in de Kamer verschijnt'', zegt redactiechef Emely Nobis.

Opzij geeft de prijs sinds 1978 jaarlijks aan een vrouw wier werk heeft bijgedragen aan de emancipatie van vrouwen. Lezeressen van het blad nomineren hiervoor kandidaten. Een jury beslist uiteindelijk, maar die gaat daarbij sterk af op de lezeressen.

Uitgeverij Augustus meldt dat ook in het buitenland veel belangstelling is voor het werk van Hirsi Ali. Voor een selectie essays uit haar boeken, waarin ook het scenario voor de film Submission part 1 is opgenomen, zijn de vertaalrechten verkocht aan Frankrijk en Zweden, en wordt onderhandeld met Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en andere landen.