Hirsi Ali is niet van `alles' de schuldige

Al een aantal keer sinds de moord op Van Gogh heb ik reacties van mensen gezien die de `schuld van alles' aan Hirsi Ali toedichten en daarom haar vertrek uit de politiek voorvechten. Maandag j.l. zelfs twee keer in deze rubriek. Dat vind ik zeer alarmerend. En, alsof Van Gogh haar nodig had om provocerend te werk te gaan.

Wat erger is: al zou ik zelf liever geen onverdeeld voorstand(st)er van deze mevrouw zijn, haar nu op wat voor manier dan ook afvallen is de extremisten hun zin geven. Net zo fout als het indertijd niet opvoeren van het toneelstuk over `Aisha' was, onder bedreiging van een stel onverdraagzame bemoeials met lange tenen.

Het is jammer, maar voor nuances is nu even geen plaats meer; we kunnen haar (Hirsi Ali) nu niet meer op de gewone manier tegemoet treden, bijvoorbeeld in een openbaar debat. Iedereen die nu niet voor haar is, lijkt ineens tegen de democratie, voor de (islamitische-) censuurstaat, en voor vrouwenonderdrukking te zijn. Ook dit soort polarisering is een directe schade aan onze samenleving, veroorzaakt door deze laffe en kinderachtige (want om aandacht roepende) aanslag.

    • D.T. Kanbier