Geen baan, en dus hockeyt `Del' verder

Jeroen Delmee (31) leek in Athene zijn laatste duel voor de Nederlandse hockeyploeg gespeeld te hebben. Maar aan stoppen denkt de aanvoerder vooralsnog niet.

Zijn officiële afscheid heeft hij nimmer aangekondigd. Wat iedereen ook mag denken. Zolang Jeroen Delmee (nog) geen passende baan heeft gevonden, kan de bondscoach altijd een beroep doen op de energieke en loyale regisseur van Den Bosch. Zo was het, en zo is het. ,,Want ik mag de jongste dan niet meer zijn, ik ben nog altijd bloedjefanatiek.''

En van onschatbare waarde voor de Nederlandse hockeyploeg, zoals de 31-jarige aanvoerder gisteravond eens temeer bewees in het inderhaast belegde oefenduel tegen België (4-1). Op het pijlsnelle en doorweekte veld van HC Rotterdam strooide hij met dieptepasses, schoof hij als laatste man regelmatig met succes in op het middenveld en zette hij zijn collega's, onder wie drie debutanten (Van der Horst, De Bruijn en Volders), op de juiste plaats.

Zijn maatschappelijke loopbaan kreeg na de Olympische Spelen, drie maanden geleden in Athene, wel degelijk voorrang, benadrukte de in de commerciële economie afgestudeerde routinier na afloop van het bij vlagen onderhoudende potje tegen de nummer veertien van de wereldranglijst. ,,Maar het probleem is een beetje dat ik niet zo goed weet wat ik wil. Ik heb de laatste elf jaar alles opzij gezet voor het hockey, en me daarom niet of nauwelijks bezig gehouden met de vraag: wat daarna?''

In een parttime-baan ziet hij sowieso niets. Topsport duldt geen halve keuzes, weet Delmee, die na `Athene' twee generatiegenoten (Marten Eikelboom en Erik Jazet) zag afhaken. ,,Bovendien: als ik twintig uur per week zou gaan werken, word ik zo zwaar gekort op mijn NOC*NSF-toelage dat ik net zo goed niet aan de slag kan gaan. Dat wetende geef ik, zo lang het nog kan, de voorkeur aan een optimale hockeyvoorbereiding.''

Met behulp van (het omvangrijke zakelijke netwerk van) de hockeybond hoopt hij binnenkort alsnog een passende werkkring te vinden. Vaststaat in elk geval dat de 297-voudig international uit Boxtel over ruim twee weken, bij de strijd om de Champions Trophy in Pakistan, de `magische grens' van driehonderd caps zal passeren. Het record van oud-collega Jacques Brinkman (337 interlands) lonkt.

Zeker nu het vizier inmiddels is gericht op het wereldkampioenschap, over twintig maanden in Duitsland. Kijk ook niet vreemd op als Del straks opduikt in Peking, bij de Spelen van 2008. Grijnzend: ,,Ik verkeer op 31-jarige leeftijd niet in de luxe om ver vooruit te kijken. Maar mocht ik een werkgever vinden die bereid is om mij jaarlijks vier of vijf maanden af te staan aan het hockey, én lichaam en geest houden het, ja, waarom niet?''

Maar een onmisbare schakel? Dat is Delmee naar eigen zeggen niet. ,,Dat bleken coryfeeën als Bovelander en Delissen ook niet te zijn, toen ze in 1996 afzwaaiden en wij prompt de Champions Trophy wonnen.'' Al wil hij zijn eigen bijdrage ook weer niet bagatelliseren. ,,Ik praat en ik coach veel in het veld, zet mensen op de juiste plaats. Dat doen er niet zoveel. Dat is ook een beetje het probleem van deze ploeg: te weinig ervaren mensen die hun mond opentrekken.''

Dat beseft ook Roelant Oltmans, de coach die Delmee tien jaar geleden in en tegen Zuid-Afrika liet debuteren en per 1 januari terugkeert als technisch eindverantwoordelijke van Nederland. Niemand is volgens hem onmisbaar, maar: ,,De laatste jaren is het elftal op enkele plaatsen drastisch verjongd, en dan is het voor een coach wel zo prettig als hij een beroep kan doen op een type als Jeroen: behalve een fantastische hockeyer ook iemand met een voorbeeldige instelling, waar de rest een voorbeeld aan kan nemen.''

Toch zag Oltmans een eenmalige `rentree' niet zitten, en dat maakte de nu nog coach van Pakistan ook duidelijk, toen hij onlangs overleg voerde met de tot tussenpaus herbenoemde Terry Walsh. ,,Het is zijn selectie, maar uiteraard heb ik mijn stem laten horen en uiteraard kijk ik verder dan één toernooi. Met het oog op de continuïteit is het mij veel waard als Jeroen nog minimaal twee jaar doorgaat.''

Hetzelfde geldt voor twee spelers die gisteren ontbraken op het appél: middenvelder Sander van der Weide en strafcornerschutter Taeke Taekema. De eerste heeft komend weekeinde nog competitieverplichtingen in Spanje, de tweede heeft zojuist zijn hockeyavontuur in Nieuw Zeeland beëindigd en is deze week in Australië onder handen genomen door Walsh. Die keert zaterdag terug in Nederland, en hoopt volgende week meer duidelijkheid te verkrijgen over de fysieke en mentale staat van zijn selectie, wanneer Engeland tweemaal als sparringpartner fungeert.

    • Mark Hoogstad