Galerieselectie

DOROTHÉE MEYER

Fotografe Dorothée Meyer leek zichzelf een onmogelijke opdracht te geven toen ze besloot een serie te maken over Nederlandse bergen. Haar visie op het Nederlandse landschap is even realistisch als romantisch. De foto's tonen ongerepte natuur, vergezichten zonder bebouwing. Meyer zocht daadwerkelijk hooggelegen plekken op, maar bergtoppen krijgen we niet te zien. Het zijn landschappen die alleen bestaan bij gratie van de camera. Een kwestie van kadrering: elementen als prullenbakken, wegen en hoogspanningsmasten zijn buiten beeld gelaten.

Nederlandse bergen, foto's van Dorothée Meyer. 20 nov t/m 22 jan in Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Grzeszykowska & SmagaHet jonge Poolse kunstenaarsduo Aneta Grzeszykowska en Jasiek Smaga, dat sinds vijf jaar samenwerkt, toont in Galerie Fons Welters onder de noemer Plan een fotoserie van tien verschillende appartementen. De toeschouwer kijkt loodrecht van bovenaf naar binnen, alsof de daken van de huizen zijn gehaald. Het zijn huizen waarin wordt geleefd, waar rommel ligt, waar mensen in bad kunnen liggen en kopjes op tafel staan. Tegelijkertijd doen de werken denken aan de onpersoonlijke geformaliseerde esthetiek van IKEA-catalogi.

Plan, foto's van Grzeszykowska & Smaga. 20 nov t/m 23 dec in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

MARNIX GOOSSENS

De schoonheid van het alledaagse vormt de leidraad in de fotografie van Marnix Goossens. Vrienden en familie, maar ook vreemd gevormde wolken of bomen dienen als zijn onderwerpen. In Aschenbach & Hofland Galleries toont hij nu een serie monumentale zelfportretten waarin hij steeds een andere kant van zichzelf laat zien - stoer of kwetsbaar, getooid met helm of masker. Wat echt is of geacteerd blijft onduidelijk.

foto's van Marnix Goossens. 20 nov t/m 22 dec in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 12-17u.

HEIMWEE

In het kader van de manifestatie Heimwee in Haarlem brengt galerie de Schone Kunsten een grote groep internationale kunstenaars bijeen die reageren op het thema Heimwee-Fernweh. Het verlangen naar huis versus het verlangen naar verre, onbekende oorden - om die tweestrijd draait het in de tentoonstelling Should I stay or should I go?. De 25 kunstenaars, onder wie Moritz Ebinger, Maria Ikonomopoulou, Jennifer Protas en Lulu Ratna, geven hun persoonlijke visie op het onderwerp door middel van tekeningen, schilderijen, foto's, video's, objecten en teksten.

Should I stay or should I go, groepstentoonstelling. T/m 18 dec in de Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem. Do t/m za 13-17u.

SYLVIA ALONSO

De tentoonstelling I'm fine van Sylvia Alonso (1978) bestaat uit een reeks rauwe fotowerken die samen een kroniek vormen van een generatie waartoe de fotografe zelf behoort. Ze confronteert de kijker met een uitzichtloze wereld vol seks, geweld en verslavingen. Geïnspireerd door fotografen als Larry Clark en Terry Richardson laat Alonso pose en snapshot door elkaar lopen. Tegelijk is in Galerie Cokkie Snoei de expositie Back at me te zien, met collages van Elza Jo (1981).

foto's van Sylvia Alonso en collages van Elza Jo. 20 nov t/m 19 dec in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

EN VERDER

foto's van Ágnes Eperjesi en Gábor Kerekes t/m 28 nov in Galerie Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam; tekeningen van Alessandro Guerriero t/m 18 dec in Galerie Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; schilderijen van Guido Vlottes en German Stegmaier t/m 22 dec in Galerie De Praktijk, videowerken van Rob Johannesma t/m 27 nov in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen en tekeningen Scott Neary t/m 19 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; fotowerken Hans Wijninga t/m 28 nov in Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; schilderijen Ronald de Bloeme en Jan Roeland t/m 8 dec in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's Hans van der Meer t/m 13 dec in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden.