FRANKRIJK

Napoleon

Op 2 december is het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon I zich tijdens een grandioze ceremonie in de Notre Dame van Parijs tot keizer en zijn echtgenote Joséphine tot keizerin kroonde. Dit wordt op meerdere plaatsen in Frankrijk gevierd. Zoals in het Louvre met een `exposition-dossier' rond het beroemde schilderij Le sacre van de Franse schilder Jacques Louis David, dat in feite de kroning van Joséphine voorstelt. Het Musée Jacquemart-André onthult `schatten' afkomstig uit de Fondation Napoléon waaronder een tekening van David waarop Napoleon zichzelf kroont, juwelen en ook intieme benodigdheden voor de mondhygiëne van de keizer in ballingschap.

Le Sacre de Napoléon t/m 17 jan in Musée du Louvre, Parijs, dag beh di 9-17u30, wo en vr 9-21u30, www.louvre.fr; Trésors de la Fondation Napoléon, dans l'intimité de la Cour impériale t/m 3 apr in Musée Jacquemart-André, 158, bd Haussmann, Parijs, dag 10-18u, ma tot 21u30, 0033 145621159.

Denise Chalem Een cel van een gevangenis. Dominique heeft er haar gewoontes. Ze is er al zeven jaar. Ze vermoordde haar man, die hun dochter verkrachtte. Dan arriveert Caroline. Ze komt niet uit hetzelfde milieu, heeft een heel ander verleden. Behalve de gevangenisomstandigheden hebben ze niets gemeen. Onverschilligheid wijkt voor solidariteit, vriendschap. Dis à ma fille que je pars en voyage is een gevoelig, intelligent en realistisch stuk van Denise Chalem over de gevangeniswereld, haar benauwdheid en gewelddadigheid. Christine Murillo en Elisabeth Vitali zijn ontroerend.

Dis à ma fille que je pars en voyage, Théâtre du Rond-Point, 2bis, av Franklin-Roosevelt, Parijs. T/m 18 dec. Tel. 0033 144959821.

En verder

La rose et la hache, een stuk van Carmelo Bene naar Shakespeare t/m 27 nov in het Théâtre Odéon-Ateliers Berthier, Parijs, 0033 144854040; Foto's van Bernd en Hilla Becher t/m 3 jan 2005 in het Centre Pompidou, Parijs, www.centrepompidou.fr