Everybody for Berlusconi

Met de voorstelling over de moord op de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil het gezelschap Jonghollandia het publiek aansporen tot denken. De voorstelling is ontwikkeld en gerepeteerd in Slovenië, waarna de voorstelling in première ging in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. De voorstelling laat het publiek op democratische manier meestemmen met de vraag of Berlusconi wel of niet vermoord moet worden. Dit idee stamt nog uit de oorspronkelijke versie die Killing Berlusconi heette, maar die naam mocht van de premier geen doorgang vinden. Berlusconi heeft overal in Europa advocaten. Voor de makers van Jonghollandia is theater de allerbeste plek om gevoelens en ideeën uit te dragen. Voor hun voorstelling beschikt het jonge gezelschap over voldoende prikkelend materiaal: Berlusconi bezit de Italiaanse televisie, hij is door zijn arts vrijwel onsterfelijk verklaard en bovendien heeft hij een eigen, `lifestyle' in gang gezet: het Berlusconisme. Aanklachten treffen hem nooit en om aantrekkelijk te zijn voor de verkiezingen liet het staatshoofd zijn gezicht chirurgisch verjongen. De acteurs staan, net zoals bij het tweeluik Stad, frontaal naar de zaal gericht en spreken hun teksten rechtstreeks uit. Op een groot videoscherm tegen de achterwand is Berlusconi zelf te zien: met devoot gevouwen handen.

18, 19 nov Den Bosch, Verkadefabriek. Inl 073-6818160; 23 nov Festival Ontvoering van Europa, Hogeschool Zuyd, Maastricht. Inl 043-3466304; www.zthollandia.nl; www.ontvoering vaneuropa.nl