`Eindsucces van offensief Falluja niet verzekerd'

Het Amerikaanse offensief tegen rebellen in Falluja heeft wel geleid tot herovering van de West-Iraakse stad, maar eindsucces is niet verzekerd. Dat meldt een geheim stuk waaruit vandaag The New York Times citeerde. Hoewel Amerikaanse militaire woordvoerders hebben verklaard dat de stad ,,voor 100 procent'' in Amerikaanse en Iraakse regeringshanden is, werden gisteren en vandaag nog steeds posities van rebellen gebombardeerd.

De auteurs van het geheime rapport, functionarissen van de inlichtingendienst van de mariniers per plaatse, waarschuwden tegen een grote troepenterugtrekking uit Falluja. Ondanks de gemelde verliezen van de rebellen – volgens Amerikaanse maar niet verder bevestigde cijfers zijn 1.600 rebellen gedood en meer dan 1.000 gevangen genomen – kunnen zij zich in de stad en in de omgeving snel herstellen, aldus het rapport.

Hoge Amerikaanse officieren die door The New York Times om een reactie werden gevraagd, deden de conclusies af als de meest pessimistische inschatting. Volgens generaal John DeFreitas is het leger niet van planm om een vacuüm in Falluja te creëren door zich uit de stad terug te trekken. Niettemin onderstreepte de commandant van alle Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten, generaal John Abizaid, eerder deze week dat wij ,,geen illusies hebben''. ,,We weten dat de vijand zal blijven vechten'', zei hij tegen de interne nieuwsdienst van het Pentagon.

Bij verschillend geweld in Irak werden gisteren en vandaag weer tientallen mensen gedood. Zo werden bij een zelfmoordaanslag in de noordelijke oliestad Baiji 15 Irakezen gedood en 22 gewond. Later hadden er in diverse delen van de stad botsingen plaats tussen Amerikaanse troepen en rebellen. Bij Samarra, tussen Baiji en Bagdad, werden de lijken gevonden van twee Turkse chauffeurs wier vrachtwagens bij een aanval op hun konvooi waren verwoest. Ten noorden van Baiji werd een derde gedode Turkse chauffeur gevonden. In Ramadi werden negen Irakezen gedood bij een botsingen tussen Amerikaanse troepen en grote groepen gewapende opstandelingen, aldus zegslieden van een plaatselijk ziekenhuis. In Latifiya, een stad die berucht is geworden door ontvoeringen, werden volgens de Iraakse politie vier rebellen gedood die een politiekonvooi hadden aangevallen.

Zegslieden van de politie in de shi'itische stad Kerbala meldden dat 31 politiemannen in het westen van Irak zijn ontvoerd op de terugweg van hun opleiding in Jordanië. Een politieman die zei te zijn ontsnapt, meldde dat meer dan 60 politiemannen waren ontvoerd. De regering in Bagdad sprak tegen dat politiemannen zouden worden vermist.