Einde noodtoestand Nigeria

De Nigeriaanse regering heeft vanochtend officieel de noodtoestand opgeheven voor de deelstaat Plateau. Daar werden in mei zeker honderd moslims vermoord door christenen nadat een geschil was ontstaan over landrechten. In de stad Yewla werd het leger ingezet om de strijdende partijen uiteen te houden en in verschillende andere plaatsen in Nigeria braken vervolgens ook rellen uit tussen moslims en christenen.

President Obasanjo ontsloeg daarop de gekozen gouverneur van Plateau en ontbond het lokale bestuur. In totaal zijn de afgelopen drie jaar in de Plateau-provincie bij etnisch geweld enkele duizenden slachtoffers gevallen.Inmiddels is de stabiliteit volgens de Nigeriaanse president voldoende hersteld, zo zei zijn woordvoerder.

Verwacht wordt dat de ontslagen gouverneur op zijn oude post zal terugkeren, hoewel Obasanjo hem in mei ,,zwak en incompetent'' noemde en hem ervan verweet de afgelopen jaren niets gedaan om de animositeit tussen verschillende stammen. Moslims beschuldigden de gouverneur er bovendien van hen te dwingen de staat te verlaten.

Etnisch-religieuze botsingen in Nigeria hebben vooral een economische achtergrond. In Centraal-Nigeria staan verschillende groepen tegenover elkaar in geschillen over land en vee. De economische tegenstellingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen worden regelmatig uitgespeeld door plaatselijke politici. Bij onderling geweld zijn sinds Nigeria's terugkeer naar democratie in 1999 ten minste 10.000 mensen omgekomen.

In Nigeria wonen van de woestijnen in het noorden tot het tropisch regenwoud in het zuiden en oosten, 120 miljoen mensen, onderverdeeld in 250 verschillende etniciteiten. Ruwweg geldt dat het noorden wordt bevolkt door Hausasprekende moslims en het zuiden gedeeld wordt door de christelijke Yoruba-stam in het westen en de Ibo in het oosten.