Einde aan Chinees avontuur Arie Haan

Het is gedaan met Arie Haan als bondscoach van China. Gisteren won het Chinese nationale voetbalteam met maar liefst 7-0 van Hongkong, maar dat was niet genoeg om door te mogen naar de tweede kwalificatieronde voor het wereldkampioenschap van 2006 in Duitsland. Koeweit won met 6-1 van Maleisië en gaat met een iets beter doelsaldo door naar de volgende ronde. China kwam één doelpunt tekort.

Na afloop van de wedstrijd tegen Hongkong vroeg een journalist aan Nan Yong, vice-voorzitter van de Chinese voetbalbond, of dit nu het ontslag van Haan als bondscoach betekende. Daarop antwoordde hij dat er in het contract van Haan staat dat hij vrijwillig zal aftreden als China zich niet kwalificeert voor het WK. Haan verklaarde zelf al eerder dat hij dan de eer aan zichzelf zal houden.

Haan kan in China inmiddels niet meer anoniem over straat: vrijwel elke Chinees kent zijn gezicht van de televisie. Toen hij China tot de finale in de Azië Cup wist te brengen, droegen zijn fans hem op handen, maar na het met rellen omgeven verlies tegen aartsvijand Japan is zijn ster ook weer snel gedaald. De Engelstalige krant China Daily meldde in oktober al dat de toekomst van Haan er `somber' uitzag, en noemde het besluit van de Chinese voetbalbond om Haan min of meer onder curatele te stellen. Niet hij alleen zou het team verder voorbereiden op de wedstrijd tegen Hongkong, maar hij moest samenwerken met twee Chinese coaches. Dat werd zo besloten omdat de Chinese voetbalbond hem een eerder verlies van China tegen Koeweit verweet.

Het is opvallend dat China de wedstrijd gisteren met zo'n enorme voorsprong van Hongkong wist te winnen. Kort daarvoor was China niet verder gekomen dan een 1-0 overwinning op de voormalige kroonkolonie. In de Chinese pers gingen vóór de wedstrijd van gisteren stemmen op dat het toch beter zou zijn als Hongkong `uit vaderlandsliefde' een beetje zou meewerken aan China's kwalificatie. De kansen voor Hongkong op WK-deelname waren immers al verkeken, dus waarom zou Hongkong het Chinese moederland dan niet de gelegenheid geven om fors te scoren?