Economen zien Duits herstel

De Duitse economie zal komend jaar een licht herstel laten zien, maar niet voldoende groeien om aanzienlijk meer mensen aan werk te helpen. Dat heeft het belangrijkste adviescollege van de Duitse regering gisteren bekendgemaakt.

,,We voorspellen geen achteruitgang en zeker niet het begin van een nieuwe stagnatie'', aldus de econoom Wolfgang Wiegand, voorzitter van de zogeheten Sachverständigenrat.

De economen voorzien in 2005 een groei van 1,4 procent. Dit jaar zal de economische groei op 1,8 procent uitkomen. Het verschil wordt veroorzaakt door het feit dat volgend jaar meer feestdagen op werkdagen vallen dan dit jaar. De Duitse regering gaat voor volgend jaar uit van iets meer groei, te weten 1,7 procent.

De werkloosheid zal in 2005 stabiel hoog, rond 10,5 procent van de beroepsbevolking, blijven. De groei zal ook volgend jaar weer hoofdzakelijk het gevolg zijn van de voorspoedige conjunctuur op de wereldmarkt. De binnenlandse vraag blijft ook in 2005 zwak.

De voorspellingen zijn niet rooskleurig, maar vallen optimistischer uit dan veel analisten hadden verwacht. In het derde kwartaal daalde de economische groei vrijwel tot nul en de stijgende olieprijs en de stijgende koers van de euro ten opzichte van de dollar hadden de angst gevoed dat Duitsland weer in een recessie zou belanden.

De economen zijn behoedzaam als het gaat om de vraag of Duitsland in 2005 het begrotingstekort onder de Maastricht-grens van 3 procent kan brengen. Als de bezuinigingen die nu op stapel staan daadwerkelijk worden omgezet, maakt de regering een ,,goede kans'' volgend jaar binnen de grenzen van het Europese Pact voor Stabiliteit en Groei te blijven. De economen gaan er vooralsnog echter vanuit dat Duitsland ook in 2005, voor de vierde achtereenvolgende keer, te veel schulden zal maken. Ze becijferden het begrotingstekort op 3,5 procent.

Bondskanslier Schröder was met het rapport in zijn nopjes. ,,Al met al kan de regering het met veel conclusies van harte eens zijn.'' In het verleden heeft de raad het beleid van de rood-groene regering wel eens met de grond gelijk gemaakt. Nu heeft men lof voor de sociaal-economische hervormingen.