CDA verliest in Oost-Nederland

Bij tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen gisteren in de Achterhoek en Overijssel hebben CDA en VVD verloren. Lokale partijen wonnen licht.

De verkiezingen waren noodzakelijk, omdat per 1 januari 27 gemeenten worden heringedeeld, waardoor slechts elf gemeenten in het gebied overblijven. In februari stemde de Tweede Kamer in met de gemeentelijke herindeling. Er wonen ruim 477.000 mensen in de regio. Pas in 2010 zijn er weer lokale verkiezingen in het gebied, terwijl de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Nederland plaatsvinden in 2006.

Het verlies van het CDA was het grootst in Zevenaar, dat wordt samengevoegd met Angerlo. De christen-democraten hebben daar 26,8 procent van de stemmen behaald, een verlies van bijna 11 procentpunt. Met 7 van de 23 raadszetels blijft het CDA daar wel de grootste fractie. Het verlies van het CDA was verder vooral groot in Oude IJsselstreek (nieuwgevormd uit Gendringen en Wisch), Bronckhorst (een samenvoeging van vijf gemeenten) en Zutphen.

In totaal in acht gemeenten is het CDA wel de grootste partij gebleven. In twee van de elf nieuwe gemeenten (Montferland en Groenlo) won het CDA heel licht.

Het verlies van de VVD is minder groot. In Lochem (samengegaan met Gorssel) ging de partij terug van 20,8 naar 15 procent. De PvdA won in negen van de elf gemeenten.

De winst van de lokale partijen bleek vooral in Zevenaar en Deventer. Lokale partijen bezetten in het gebied nu 51 van de 289 raadszetels, 17,6 procent van het totaal. In Lochem is de lokale partij Gemeente Belangen de grootste fractie, met 8 van de 23 zetels. In Oude IJsselstreek behaalde Lokaal Belang GVS 30,2 procent van de stemmen, net iets achter het CDA.

De opkomst was gisteren laag. Ongeveer de helft van de kiezers kwam opdagen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 was de opkomst in het gebied nog ongeveer 60 procent. De gemeenten verklaren de lage opkomst uit het slechte weer. Ook is de herindeling in sommige gemeenten zonder veel ruchtbaarheid verlopen. Veel kiezers zouden daarom niet de behoefte hebben gevoeld te gaan stemmen.