Belgisch Dexia met bank Sanpaolo in gesprek over fusie

De Belgische bank Dexia en de Italiaanse bank Sanpaolo IMI praten over een fusie, die de vierde bank van de eurozone zou opleveren. Dit heeft de Belgische krant De Tijd vanmorgen gemeld. Volgens welingelichte bronnen van de krant zijn de gesprekken in een ,,beslissend stadium''. Het is ook niet uitgesloten dat de transactie beperkt blijft tot de overname door Dexia van de Italiaanse vermogensbeheersdochter Fideuram, die een van de grootste in Europa is.

Een eventuele fusie van Dexia en Sanpaolo IMI komt na de recente overname van het Britse Abbey National door de Spaanse bank SCH. Deskundigen zien Europese bankenfusies als een reactie op de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Door consolidaties daar zijn Amerikaanse banken in staat om middelgrote Europese banken over te nemen.

Afgelopen september onderstreepten ministers van Financiën van de Europese Unie tijdens een informele bijeenkomst in Scheveningen de noodzaak van meer bankenfusies. Enkele door hen uitgenodigde bankmanagers, onder wie ABN Amro-topman Groenink, wezen erop dat nationale regels en belangen grensoverschrijdende bankenfusies bemoeilijken.

Een fusie tussen Dexia en Sanpaolo IMI zou een bank opleveren met een marktkapitalisatie van 37 miljard euro. Daarmee zou de fusiebank op de vierde plaats in de eurozone komen achter de Spaanse groepen Santander Central Hispano (SCH) en BBVA en het Franse BNP Paribas.

De krant De Tijd ziet een verband tussen de fusiebesprekingen en de toetreding van de Franstalige socialistenleider Elio di Rupo tot de raad van commissarissen van de Dexia-groep. Eerder al verlengde minister van Buitenlandse Zaken Karel de Gucht zijn mandaat in de raad tot 1 januari. Beide politici zouden hun politieke gewicht achter de besprekingen willen zetten.