Alleen Scheveningen is een echt stadsstrand

Op 5 november las ik het artikel `Rotterdam durft (nog niet)', vooral de illustratie trof mij: een strand langs de Maas. Deze prachtige wereldhavenstad moet zich behelpen met een opgespoten stukje strand. Wat had dat anders kunnen zijn? Waarom is Den Haag geen havenstad geworden? Daar is natuurlijk de vissershaven, zelfs een eerste en een tweede, maar daarmee is Den Haag toch geen echte havenstad. Den Haag is een dorp aan zee gebleven, of wilde men niet anders?

Rotterdam is nu een wereldhaven en alle Hagenaars moeten die stad dankbaar zijn, dat zij daarginds zo goed waren die havenfunctie voor Den Haag waar te nemen! De Rotterdammers namen zelfs de moeite daarvoor een breed kanaal naar de zee te graven. Hagenaars moeten er toch niet aan denken dat in plaats van de fraaie stadswijken Belgisch Park, Statenkwartier en bijv. Vogelwijk niets anders dan haveninstallaties en pakhuizen het zicht op de zee zouden belemmeren. Een gigantische containeroverslag in plaats van de knusse vissershaven, olieraffinaderijen in plaats van het Kurhaus, het is ons bespaard. Een walm van luchtjes en lawaai zou over Den Haag waaien. En wat zou er zijn overgebleven van de Scheveningse Bosjes, als daar al die goederentreinen en vrachtauto's doorheen zouden moeten daveren? En wat zou er van ons gerenommeerde strand zijn geworden?

Diep in de vorige eeuw is er een spoorwegverbinding van Rotterdam naar Scheveningen aangelegd, deels door ons fraaie duingebied, en, om het strandbezoek voor de Rotterdammers zo gemakkelijk mogelijk te maken, met een knus eindstationnetje vlakbij de zee. Die spoorlijn is er al jaren niet meer. Waarom hebben de Rotterdammers goed gevonden dat dit spoorlijntje werd gesloopt? Daar hebben ze nu zeker spijt van, want er is maar één stadsstrand en dat is op Scheveningen!

    • Oud-Hagenaar in Limburg
    • Frans Mutsaers