`Aanslag beraamd op Cohen'

De moslim-extremisten die vorige week in het Haagse Laakkwartier zijn opgepakt, worden ook verdacht van plannen om de Amsterdamse burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb te vermoorden. Eerder bleek al dat justitie denkt dat ze de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders wilden ombrengen.

De verdenking wordt bevestigd door de advocaat van Jason W., de 19-jarige man die vorige week na een beleg van veertien uur in Den Haag werd aangehouden. Het openbaar ministerie weigert commentaar. Onduidelijk is of anderen van hetzelfde feit worden verdacht. Behalve Jason W. en de 22-jarige Ismail A. werden vorige week vijf anderen aangehouden.

Zowel Cohen als Aboutaleb staat al sinds de moord op Theo van Gogh, twee weken geleden, onder persoonlijke beveiliging. Voor de ambtswoning van de burgemeester staan twee observatieposten. Aboutaleb (als wethouder medeverantwoordelijk voor integratie) is ondergedoken.

Gisteren bleek uit het rapport van de commissie-Havermans die onderzoek deed naar het functioneren van de AIVD dat in april vorig jaar in Geleen een ,,radicaal-islamitisch netwerk'' is opgerold. De zeven arrestanten zijn heengezonden of het land uitgezet, maar worden nog steeds verdacht van vervalsing van paspoorten. Eén van de verdachten, zo bevestigen bronnen bij het onderzoek, betreft Mourad Y. Deze 44-jarige Algerijn zit sinds vorige maand vast in Spanje omdat hij volgens de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón deel uitmaakt van een terroristische groepering.

DREIGBRIEF pagina 3