5 x 2

François Ozon is een van de meest productieve en geïnspireerde Franse filmmakers van dit moment. De truc die Ozon deze keer achter de hand heeft om, zoals we van hem gewend zijn, de werkelijkheid te kantelen, is dat hij zijn verhaal achterstevoren vertelt.

5 x 2 opent met de scheiding van de hoofdpersonen, Marion en Gilles, onnadrukkelijk neergezet door Valéria Bruni-Tedeschi en Stéphane Freiss. Na een laatste wanhopig liaison in een hotelkamer zien we hun leven in omgekeerde volgorde aan ons voorbij trekken. Seks en dood liggen dicht bij elkaar in de Franse traditie waarin het orgasme de kleine dood genoemd wordt. En net als die andere recente Franse film die de tijd probeert om te draaien, het gewelddadige Irréversible van Gaspar Noé, rest als de liefde sterft alleen nog de grote dood.

5 x 2 vormt een interessante tegenhanger van die film. Ogenschijnlijk volgen ze beiden hetzelfde parcours, van vernietiging naar verlichting. Maar wie verder kijkt zal moeten concluderen dat Ozon minder romantisch, en ook minder pathetisch is dan dat andere enfant terrible van de hedendaagse Franse film. Dat maakt 5 x 2 ondanks zijn onthutsende conclusie toch een uiterst identificeerbare film.

5 x 2 (Cinq fois deux). Regie: François Ozon. In: 18 bioscopen.

Scène uit de film `5 x 2' van François Ozon