Zwembond heft topsportpoot op

Ruim twee jaar na de oprichting is de Stichting Topzwemmen Nederland (STN) officieel ten grave gedragen. Tijdens een vergadering in Nieuwegein besloot het bestuur zichzelf gisteravond op te heffen en met de topsportpoot weer terug te keren in de moederschoot van de Nederlandse zwembond (KNZB).

Aan het besluit liggen drie overwegingen ten grondslag, aldus STN-voorzitter Meeuwis Bouw die nu binnen het bondsbestuur de portefeuille topzwemmen gaat beheren. ,,Ten eerste moeten we flink bezuinigen, net als andere sportbonden in Nederland. Ten tweede willen we de komende jaar steviger gaan inzetten op talentontwikkeling. Dat is meer breedtesport-geörienteerd en dus beter thuis bij de bond. Daar heeft zich bovendien een omslag in het denken voltrokken ten aanzien van topsport, en ook daarom ligt een terugkeer voor de hand.'' STN werkte de afgelopen jaren met een begroting van circa drie ton; een bedrag dat geheel en al voor rekening kwam van de KNZB.

De zwembond vaardigt zeventien zwemmers af naar de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter), van 9 tot en met 12 december in Wenen. De ploeg onder leiding van de in ere herstelde bondscoach André Cats bestaat uit negen vrouwen en acht mannen, maar kan nog worden uitgebreid met estafettezwemmers.

Olympisch kampioenen Inge de Bruijn (50 meter vrije slag) en Pieter van den Hoogenband (100 vrij) ontbreken in het 25-meterbad van de Wiener Stadhalle. De eerste heeft haar plannen voor het post-olympische jaar nog niet ontvouwd, de laatste heeft de training vorige maand hervat, maar denkt voorlopig nog niet aan competitie.

De kans bestaat dat de KNZB ook een mannenestafette aan de start brengt op de 4x50 vrij, hoewel formeel (net) niet aan de richttijd is voldaan. Nederland is titelverdediger. Mark Veens en Johan Kenkhuis hebben aan de individuele limiet op de 50 vrij voldaan. Kandidaten voor de nog niet ingevulde plekken zijn Patrick Martens, Mitja Zastrow, Gijs Damen, Robin van Aggele en Stefan Oosting.