Zwaardere straf in zaak-Joos

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de 19-jarige Mohammed G. drie jaar gevangenis opgelegd, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de dood van Anja Joos. De rechtbank had hem tot achttien maanden gevangenis veroordeeld.

De 18-jarige Saïd B. kreeg gisteren zes maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Eenzelfde taakstraf kregen vier andere verdachten opgelegd. Het gerechtshof heeft twee verdachten vrijgesproken.

De 43-jarige Anja Joos overleed op 6 oktober vorig jaar op het Gerard Douplein in de Pijp in Amsterdam, nadat enkele jongeren haar hadden belaagd omdat zij dachten dat Joos een blikje bier in de Dirk van den Broek had gestolen. Onder de jongeren bevonden zich twee medewerkers van de supermarkt.

Het hof rekende het G. zwaar aan dat hij Joos nog heeft getrapt terwijl ze al op de grond lag. Volgens het hof hebben de verdachten niet voorzien dat hun gewelddadige gedrag tot de dood van de vrouw zou leiden, maar hebben ze welbewust de confrontatie met Joos gezocht.

Het openbaar ministerie eiste eerder deze maand drie jaar celstraf tegen de twee hoofdverdachten B. en G. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde B. eind maart tot drie jaar celstraf.