Vrouwen kleedkamer in, of mannen eruit

De Noorse voetbalclub Rosenborg moet voortaan vrouwelijke journalisten in de kleedkamer toelaten, of anders de mannelijke journalisten ook de toegang ontzeggen. Een nationale instelling die toeziet op gelijke behandeling van mannen en vrouwen, heeft dat vandaag bepleit.

Bij Rosenborg mogen mannelijke verslaggevers na afloop de kleedkamers in voor de eerste reacties. Vrouwelijke reporters moeten voor de deur blijven wachten tot de spelers aangekleed naar buiten komen. Een aantal journalistes klaagde daarover. Hun mannelijke collega's konden in de kleedkamer de eerste emotionele reacties vastleggen. Zij kregen die kans niet. Vorige maand werd een verslaggeefster wegggestuurd uit de kleedkamer.

,,Vrouwen en mannen moeten dezelfde werkmogelijkheden hebben'', aldus Kristin Mile van het bureau dat toeziet op de gelijke rechten. ,,Wat Rosenborg doet, is illegaal, tenzij de club een heel goede reden aandraagt. Het gaat er ons niet om dat vrouwen de kleedkamer in moeten, maar dat alle mediavertegenwoordigers dezelfde mogelijkheden hebben.''

Een woordvoerder van Rosenborg, dat in de Champions League in dezelfde poule als PSV uitkomt, heeft inmiddels aangekondigd dat de club zich over de kleedkamerkwestie beraadt.