Verlies van kantoorinrichter Samas loopt nog verder op

Kantoorinrichter Samas is in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2004/2005 dieper in de rode cijfers beland. Het verlies liep op van 18,6 miljoen tot 37,3 miljoen euro, als gevolg van een lager operationeel resultaat en reorganisatielasten die samenhangen met de vorige maand aangekondigde sluiting van een kantoormeubelfabriek in Duitsland. De omzet daalde met 9 procent tot 164 miljoen euro.

Dat heeft Samas vanmorgen gezegd. Samas heeft in het eerste halfjaar, dat liep van april tot en met september, wel 9 procent meer orders geboekt, maar het bedrijf vindt het nog te vroeg om van marktherstel te spreken. De markt voor kantoorinrichting is de afgelopen vier jaar gehalveerd, omdat veel bedrijven investeringen uitstellen in afwachting van economisch betere tijden.

Samas, dat actief is in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en de Benelux, voert interne reorganisaties door om het kostenniveau te verlagen. Het bedrijf neemt hiervoor een reorganisatielast van 23,7 miljoen euro. De balanspositie van Samas is door de eenmalige last onder het niveau gekomen dat de huisbankiers van Samas hebben verbonden aan de huidige kredietfaciliteit, die nog tot eind 2006 loopt. Samas is nu met de banken overeengekomen dat het tot 1 januari niet aan de eisen hoeft te voldoen.