Van Oranje toch grootste

Niet Pim Fortuyn, maar Willem van Oranje heeft de meeste stemmen gekregen bij het programma De Grootste Nederlander aller tijden. Dat maakte de KRO gisteren bekend.

Al enkele weken konden kijkers via de website van het televisieprogramma hun stem uitbrengen op hun favoriet voor de titel de Grootste Nederlander. Maandagavond was de grote finale op televisie te zien. Tijdens de uitzending konden kijkers hun definitieve keuze per telefoon kenbaar maken. Per kijker accepteerde de KRO zes stemmen. Een computer controleerde de telefoontjes van de kijkers om te zorgen dat de stemmen geldig waren. De computer kon de toestroom niet aan, en telde de stemmen met vertraging. Aan het eind van de uitzending had de computer 60.OOO stemmen verwerkt. De stand was toen 115.000 stemmen voor Pim Fortuyn, tegenover 111.000 voor Willem van Oranje. Aan het eind van de uitzending riep de KRO Fortuyn uit tot winnaar.

In de uren daarna gaf de computer nog 75 duizend stemmen vrij. Willem van Oranje bleek de winnaar, met 161 duizend stemmen. Maar na beraad met de notaris, gisteren, besloot de KRO de uitslag niet te herzien.

De KRO kreeg tot nu toe 700 e-mails en tachtig telefoontjes van gepikeerde kijkers. Hoeveel mensen hun lidmaatschap opzeggen is nog niet duidelijk.

Ook de internationale pers windt zich op over de uitslag. Volgens de Financial Times hebben de Nederlanders met een stem op Fortuyn goed kunnen maken dat ze bij verkiezingen nooit op hem hebben kunnen stemmen. Dat de overwinning niet zuiver is, bewijst dat Fortuyn na zijn dood nog net zo controversieel is als tijdens zijn leven. De Financial Times wijt het aan de sociale spanningen na de moord op Van Gogh dat Fortuyn hoger scoort dan Anne Frank en Rembrandt. De krant roept in herinnering dat Fortuyn de moslimcultuur `achterlijk' noemde en Nederland `vol' vond.

De Britse krant The Independent vindt dat deze beter kan kiezen dan de Nederlanders. Ook The Independent meent dat de gebeurtenissen van de afgelopen maanden de uitslag beïnvloed hebben. Journalist Daniël Howden bespreekt op twee pagina's twintig Nederlanders die de titel `beter kunnen claimen'. Zijn favorieten zijn Rembrandt, Johan Cruijff en Rutger Hauer. Een deel van zijn selectie zat niet in de Nederlandse top-20: Ruud Lubbers, DJ Tiësto, Fanny Blankers-Koen en Hendrikje van Andel, de oudste persoon ter wereld.