Tweede Kamer wil godslastering uit strafwet halen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil smalende godslastering niet meer apart strafbaar stellen.

De fracties van D66, LPF en GroenLinks hebben vanmorgen een motie ingediend die de regering opdraagt artikel 147 uit het Wetboek van Strafrecht – waarin de strafbaarstelling van godslastering wordt geregeld – te ,,heroverwegen''. De motie kan waarschijnlijk op steun rekenen van de VVD en de SP, de PvdA twijfelt nog. Minister Donner (Justitie, CDA) ontraadt de motie en roept de Kamer op het wetsartikel niet te schrappen.

Afgelopen zaterdag had Donner aangekondigd dat hij wil onderzoeken of godslastering en belediging strenger kunnen worden bestraft. Gisteren, tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer, wilde Kamerlid Van der Laan (D66) van Donner weten waarom hij smalende godslastering op de agenda heeft gezet. De Kamer maakt zich zorgen over een mogelijke inperking van de vrije meningsuiting en vindt dat Donner zijn prioriteiten verkeerd legt. De bestrijding van moslimterrorisme moet nu vooropstaan, vindt de Kamer.

Volgens Van der Laan zijn er, los van artikel 147, genoeg mogelijkheden om iedereen, ook gelovigen, te beschermen tegen belediging. VVD, SP, GroenLinks en LPF steunden D66. Ook de PvdA is bereid het wetsartikel te schrappen, als blijkt dat het geen meerwaarde heeft, aldus PvdA-leider Bos. ,,Principieel staan we aan de kant van D66 en VVD'', zei Bos vanmorgen. Kamerlid Wolfsen (PvdA) zei dat de PvdA tegen zal stemmen ,,als het gevolg van het intrekken van 147 is dat godslastering strenger wordt bestraft dan nu het geval is''. Op godslastering staat nu maximaal drie maanden gevangenisstraf, op andere vormen van belediging maximaal een jaar.

Donner verklaarde dat de Kamer in april dit jaar om een onderzoek heeft gevraagd naar verruiming van zogenoemde haatzaai-artikelen in het strafrecht. Dit gebeurde naar aanleiding van een debat over de radicale Amsterdamse Al Tawheed-moskee. Dit onderzoek loopt nog en daaraan zijn vorige week de artikelen over belediging en godslastering toegevoegd, aldus Donner.

Kamerlid Van der Staaij (SGP) zei vanmorgen dat de motie wat hem betreft ,,een geest van antigodsdienstig fanatisme ademt'' en hij sprak van ,,een zotternij''. Van der Laan zei dat het niet haar bedoeling was ,,een antichristelijk feest'' te organiseren in de Kamer, maar dat het haar om gelijke behandeling van alle meningen gaat.