Turkse Star Trek

G.O.R.A. begint in het Engels met wat clichézinnetjes zoals we die kennen uit Star Trek. Een ruimteschip zweeft door de ruimte, in de cockpit de gebruikelijke ultrakoele staalblauwe decors. Dan wordt de kijker rechtstreeks aangesproken en gevraagd waarom dit niet in het Turks kan. Waarna de openingscredits verschijnen en Turks de voertaal is. Een zelfbewust begin. Acteur/regisseur Cem Yilmaz – in Turkije een beroemde komiek laat zien dat je ook in Turkije een geslaagde sciencefictionfilm kan maken. Gelikte special effects, vervang je gewoon door uitbundige grappen die zowel de Turkse mores als het genre op de hak nemen. G.O.R.A. is een even vaak geestige als flauwe parodie, en tegelijkertijd een liefdesverhaal. Net als Luke Skywalker verliefd is op prinses Leia, zo wordt Arif smoor op Ceku, de dochter van de heerser van de planeet G.O.R.A. Als aardlingen al relaties kunnen aangaan met buitenaardse wezens, dan moet het tussen de bevolkingsgroepen op aarde ook wel goed komen. Zowaar een klein boodschapje, waarna snel weer de al vaak geplagieerde scène uit The Matrix volgt, waarin Keanu Reeves de om hem heen fluitende kogels ontduikt.

De Nederlandse première van G.O.R.A. volgt een week na de Turkse. Eerder dit jaar probeerde het Pathéconcern al met vijf andere films de etnomarkt aan te boren, met gemengd resultaat. Nu moet G.O.R.A. opnieuw aantonen dat er ook in Nederland een grote doelgroep is voor populaire Turkse films.

G.O.R.A., A Space Movie. Regie: Cem Yilmaz. Met: Cem Yilmaz, Özge Özberk. In: 6 bioscopen.

    • André Waardenburg