Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de scholen die twee jaar geleden in Utrecht moesten sluiten wegens wegblijven van witte leerlingen en slechte reputatie. De Hogeschool Utrecht heeft nu de ervaringen van de docenten gebundeld in een boekje met tips. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer aandacht voor het liquideren van Irakezen door Amerikaanse militairen en een gesprek met de van oorsprong Algerijnse zanger Khaled over Nederland. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Reporter. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.40-23.20u.

SPORT & AMUSEMENT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd voor de WK-kwalificatie in 2006 van het Nederlands elftal tegen Andorra. En samenvattingen van de andere gespeelde voetbalwedstrijden. Nickelodeon, 20.00-23.50u.

Nachtland. Cabaretier Bert Klunder verkent de rosse buurt van Alkmaar, maar durft er nauwelijks een stap te zetten. Verder laat de Vlaamse kunstenaar Vitalski Antwerpen `by night' zien. Ned.3, 23.50-0.20u.

PRAATPROGRAMMA

B&W. Onder anderen praten de 24-jarige Sunita Bihari, afkomstig uit een Surinaams/Hindoestaans gezin, en hulpverleenster Leila Jaffar over kindermishandeling in andere culturen. Ned.3, 19.30-20.00u.

Welvaart 2025, de fantasie van... In het slot van deze serie geven Hans Wijers van Akzo Nobel en chemicus Ton Rijnders van Akzo-dochter Organon hun toekomstvisie over biotechnologie en stroom. Ned.1, 23.20-23.45u.

FILM

Mulholland Drive (David Lynch, 2001, VS/Fr.). Droom, werkelijkheid, verleden en toekomst zijn bij Lynch, zoals bekend, geen gescheiden sectoren. Dit keer draait het om twee vrouwen, de archetypische blonde en donkere actrice (Naomi Watts en Laura Harring). De laatste heeft geheugenverlies en samen gaan ze op zoek naar haar verleden. Canvas, 21.00-23.25u.

She-Devil (Susan Seidelman, 1989, VS). Meryl Streep debuteert in komische rol in even voorspelbare als moralistische verfilming van roman van Fay Weldon door regisseuse van Desperately Seeking Susan. Deugdzame huisvrouw Roseanne Barr neemt medogenloos wraak op haar overspelige echtgenoot Ed Begley jr. en diens minnares Streep. Yorin, 21.30-23.20u.

Planet of the Apes (Franklin J. Schaffner, 1968, VS). Intrigerende, semi-klassieke sciencefictionfilm, naar roman van Pierre Boulle, leverde handvol vervolgfilms en tv-serie op. Verongelukte astronauten, onder wie Charlton Heston, belanden op toekomstige aarde, waar mensen gebukt gaan onder de heerschappij van intelligente apen. RTL5, 23.45-1.40u.

Tremors (Ron Underwood, 1990, VS). Ongebruikelijke kruising van western, monster-griezelfilm en komedie. Reusachtige aardwormen bedreigen woestijnbewoners, onder wie Kevin Bacon en Fred Ward. Voor die tijd spectaculaire trucages. BBC1, 0.20-1.55u.

Titanic Town (Roger Michell, 1998, GB). Julie Walters speelt – net iets te koddig – een moeder van vier kinderen in een arm arbeiderswijkje in het belegerde Belfast van 1972, die zo opstandig wordt van het voortdurende geweld in Noord-Ierland dat ze zich opwerpt als actievoerder en verzeild raakt in de patstelling tussen de IRA en het Britse bewind. Regisseur Michell weet dicht op de huid te komen van dat uitzichtloze Noord-Ierland, waar ooit de Titanic werd gebouwd. BBC2, 0.20-1.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met filmmaker Leonard Retel Helmrich die de openingsfilm maakte voor het documentairefestival in Amsterdam. Hij filmt het dagelijks leven van de `gewone' mens in Indonesië met als achtergrond het opkomend islamisme. Radio 1, 19.04-20.00u.

Over muziek: Onder woorden. Remco Campert over Marilyn Monroe; Adriaan van Dis over Maurice Ravel; Toon Tellegen over Corrie van Binsbergen. De schrijvers lezen, begeleid door muziek de korte verhalen. 747AM, 20.02-21.00u.

De avonden. Na het uitzicht van grafisch vormgever Erik Sok in Amsterdam en een verhaal van Arnon Grunberg een gesprek met dichter Menno Wigman over zijn nieuwe bundel Dit is mijn dag en zijn poëziebloemlezing Dagkalender van de poëzie 2005. Ook een reportage over de réfugé Cesare Battiste: gevierd schrijver in Frankrijk en in Italië bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens deelname aan het gewapende verzet van de jaren zeventig. 747AM, 21.02-23.00u.