Tante Rie

Tante Rie vond buitenlanders maar niets. Ik vond dat ik daar tegenin moest gaan. ,,Het is juist mooi'', sprak ik belerend, ,,al die verschillende culturen.''

Eens had ze een stel buitenlandse pubers aangesproken omdat die haar theeroos uit de tuin hadden getrokken. De brutale schooljeugd vond dat zij zich met haar eigen zaken moest bemoeien. ,,Maar dat doe ik juist'', had Rie geantwoord, ,,die roos is mijn zaak.'' Later kreeg ze een Marokkaans gezin als buur. Eén keer had ze geklaagd over burengerucht en ,,die jongen had best vriendelijk geantwoord'', aldus tante.

Dit voorjaar overleed Rie. De latere moordenaar van Theo van Gogh ging in haar huisje wonen. De buren hoorden tijdens het onderzoek, na de moord, iets `alsof er een muur werd weggebroken'. Welke muur was dat? Was dat de muur waar eens het borduurwerkje tegenaan hing? Of het klokje? Haar tuintje was tijdens het onderzoek geheel doorgewoeld. Zou de roos van tante Rie er nog staan?

    • D. Post