Swing en durf in voorstelling `Reis naar de steppe'

Zijn Russische opa met de witte fladderbaard is dood, maar wordt begraven in het Zuid-Hollandse Oostvoorne. Dát kan de jongen natuurlijk niet toestaan. Want opa, die wilde naar de steppe als hij doodging, dat heeft hij de jongen zelf verteld. De weidse goudgele steppe diep in het grote Rusland.

Reis naar de steppe is een elegante bewerking van het mooie verhaal dat Toon Tellegen schreef onder de titel De trein naar Pavlosk en Oostvoorne. Suzanne van Lohuizen nam de treinreis zelf tot rode draad en dat werkt prima op het toneel. Verteller Max van den Burg boemelt alsmaar verder Rusland in en vertelt onderweg de verhalen die zijn opa hem influistert. Om Van den Burg heen nestelen zich op gietijzeren treinbankjes de leden van het Max Tak filmorkest. In prachtige ouderwetse kostuums zitten viool en altviool zij aan zij, met achter zich cello en contrabas. Rechts draaien de klarinetten -de banken hebben wieltjes- en het koperwerk trage, ritmische rondjes.

Ik zag de voorstelling onder schooltijd, in een zaal gevuld met niet te negeren opgewonden kinderen en een handjevol leraren. Dat maakte de sfeer totaal anders dan de wat stijvere openbare jeugdpremières, waar soms ook wel jeugd rondloopt, maar dan ervaren theaterjeugd van goed opgeleide theaterouders.

De inzet van de klarinetten werd beloond met een lachsalvo, de fijne, wrang melancholische melodieën, gecomponeerd door Marlijn Helder en Leonard van Goudoever, inspireerden tot hevig meeklappen. Ook als het ritme níet recht toe recht aan was.

Het toneelbeeld van Reis naar de steppe oogt degelijk, op een overbodig videoscherm met rare abstracte streepjes op de achtergrond na. Ook het tempo is beheerst, soms traag. Dat is een keuze van regisseur Marcel Slijm, die niet elke zesjarige hem in dank zal afnemen. De gezongen liedjes zijn wat vlak en de stemmen van het orkest niet zo sterk, maar het spel op hun instrumenten is daarentegen vol swing en durf en de speelse presentatie van de lang niet altijd makkelijke muziek is indrukwekkend. Met heldere toon verwoordt Van den Burg het avontuur van de dode opa en zijn kleinzoon en mede daardoor geeft de zaal zich uiteindelijk gewonnen. Zo rijden een paar honderd kinderen een heel eind mee Rusland in.

Voorstelling: Reis naar de steppe door filmorkest Max Tak en Max van den Burg. Tekst: Toon Tellegen. Bewerking: Suzanne Lohuizen. Regie: Marcel Slijm. Muziek: Leonard Goudoever en Marlijn Helder. Spel: Max van den Burg. Vanaf zes jaar. Gezien: 8/11 Toneelschuur Haarlem. Tournee t/m 8/5. Inl. 020-43 63625 of www.reisnaardesteppe.nl

    • Jowi Schmitz