Strijkoctetten

Twee van Nederlands toonaangevende strijkkwartetten, het Schönberg Kwartet en het Mondriaan Kwartet, sloegen de handen ineen op een cd met octetten van Nederlandse bodem. De opgenomen werken ontstonden in opdracht van Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven, waar ze dienden als afsluiting van het jaarlijkse Festival Stijkkwartetten. Vorig jaar volgde een tournee met alle werken in één programma, waarvan nu de cd is uitgebracht.

Levensvreugde, quasi-citaten en warm-lyrische invallen overheersen in Willem Breukers bijdrage www.brandhout.nl. Van Otto Ketting klinkt Printemps. In dit werk een weemoedige herinnering aan het ontluiken van de 20ste-eeuw bij Debussy en Schönberg. In Robin de Raaffs Gemini Gestures worden de kwartetten tegen elkaar uitgespeeld in een boeiend vertoog waarin de muziek tot kernachtige gebaren is gereduceerd. Bart Visman ten slotte verkent in zijn Octet de diverse wijzen waarop het gezelschap zich als één geheel dansend, aarzelend of juist statig kan voortbewegen. De cd is het bewijs van de diversiteit onder Nederlandse componisten.

Mondriaan Kwartet en Schönberg Kwartet. The Eindhoven String Octets. (BV Haast 0204)

    • Jochem Valkenburg