Spitzer pleit in Senaat voor federale wetten assurantie (Gerectificeerd)

Er moet federale regelgeving komen om fraude en kartelvorming in de verzekeringsindustrie te voorkomen. Dit verklaarde de New Yorkse procureur-generaal Eliot Spitzer gisteren voor een speciale hoorzitting van de Amerikaanse Senaat.

Spitzer, een van de invloedrijkste Democratische kopstukken van het moment, voegde eraan toe dat de regelgeving, die op dit moment per staat verschilt, niet uit handen moet worden genomen van toezichthouders in de staten, maar dat op federaal niveau bijvoorbeeld standaarden kunnen worden ontwikkeld, aangezien veel bedrijven landelijk en soms zelfs internationaal opereren.

Ook zei Spitzer dat hij nog lang niet klaar was met zijn juridische onderzoek naar de sector, een van de grootste binnen de financiële dienstverlening. Volgens hem is er zelfs sprake van ,,een doos van Pandora'. Spitzer pakte eerder met succes belangenverstrengelingen bij zakenbanken op Wall Street aan, en bij fondsbeheerders, die daarop hun beroepscodes drastisch moesten wijzigen.

Spitzers onderzoek naar praktijken binnen de verzekeringsindustrie richtte zich eerst vooral op de manier waarop verzekeringsmakelaar Marsh & McLennan, de grootste ter wereld, in ruil voor commissies grote cliënten naar bepaalde verzekeraars stuurde. Behalve Marsh, waren daarbij ook verzekeraars AIG en ACE betrokken, terwijl een andere makelaar, AON, toegaf dezelfde praktijken te hebben ontdekt.

Vorige week breidde Spitzers onderzoek zich uit naar Universal Life Resources, een Californische makelaar van allerlei verzekeringen voor werknemers, die optreedt namens tientallen grote bedrijven, zoals Dell, Viacom en UPS. Het zou om alle mogelijke soorten verzekeringen gaan, van ziektekosten- tot schadeverzekeringen.

,,We hebben al diverse verklaringen van verdachten, en er komen er nog meer bij, zelfs op dit moment', aldus Spitzer gisteren tijdens de hoorzitting.

Enkele uren later bleek waarover hij het had: twee medewerkers van Zurich American, de Amerikaanse dochter van de Zwitserse verzekeraar Zurich Financial, gevestigd in Illinois, hadden bekend dat zij schuldig waren aan het indienen van valse offertes in samenspraak met makelaar Marsh. In ruil voor de bekentenis van de twee en medewerking aan het onderzoek, krijgen ze strafvermindering, tot een jaar gevangenisstraf en duizend dollar (770 euro) boete. Eerder bekenden twee medewerkers van AIG schuld aan het tenlaste gelegde.

Ken Crerar, voorzitter van de werkgeversorganisatie Council of Insurance Agencies & Brokerages, liet na afloop van Spitzers optreden voor de Senaat weten ,,weinig nieuws' te hebben gehoord, en onderstreepte dat fraude in zijn branche ,,niet wijdverspreid is'. Volgens Crerar ligt het probleem niet bij de commissies – die in de woorden van Spitzer neerkomen op steekpenningen – maar bij een ,,gebrek aan effectieve openbaarmaking' van de diverse geldstromen.

Rectificatie

Aon

In het bericht Spitzer pleit in Senaat voor federale wetten assurantie (17 november, pagina 17) wekt de suggestie dat Aon frauduleuze praktijken heeft begaan. De Amerikaanse verzekeringsmakelaar is betrokken bij onderzoek hiernaar van officier van justitie Spitzer, maar niet aangeklaagd. Wel heeft het bedrijf onder druk van Spitzer controversiële commissies afgeschaft.