Spanje ziet band met Nederland

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft gisteren de Marokkaanse verdachte Abdeladim A. officieel in staat van beschuldiging gesteld wegens deelname aan de ,,vorming en coördinatie'' van de zogenoemde Hofstadgroep in Nederland.

Deze vermoedelijke terreurgroep werd vorige week ontmanteld door de Nederlandse politie op verdenking van het voorbereiden van aanslagen tegen de parlementariërs Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Tevens zou de van de moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. tot de leden van deze groep behoren.

Abdeladim A. dook onder de schuilnaam Nadufel of Naoufel al eerder op in de onderzoeken naar verbanden tussen terreurorganisaties in Nederland en Spanje. Hij werd vorig jaar oktober gearresteerd nabij Barcelona op verzoek van de Marokkaanse autoriteiten. Deze vragen om zijn uitlevering in verband met mogelijke betrokkenheid bij terreuraanslagen vorig jaar in Casablanca.

Volgens de gerechtstukken wordt Abdeladim A. gezien als een van de leiders van de Hofstadgroep. Hiertoe behoorden de vorige week in Den Haag gearresteerde Jason W. en Ismail A.

Abdeladim A. wordt verder beschuldigd van het coördineren van verschillende terreurgroepen in België en Spanje. Samen met de eerdere beschuldigingen van de Marokkaanse autoriteiten wordt aan hem een belangrijke rol toegedicht als internationale spil tussen verschillende extremistische groepjes.