Schone toiletten zijn een fundamenteel mensenrecht

Als behoorlijke en schone toiletten inderdaad een maatstaf zijn voor de situatie van de mensenrechten in een land, dan is het met de mensenrechten in China nog maar zeer pover gesteld.

Vandaag is in Peking de Vierde Internationale Toilettop met krijgshaftige taal van start gegaan. ,,De mensen zeggen: ,Wij willen goede toiletten!' want toiletten zijn een fundamenteel mensenrecht, en dat mensenrecht is veronachtzaamd'', zo sprak de Singaporees Jack Sim, oprichter van de Wereld Toilet Organisatie (WTO) vandaag tijdens de opening.

Het gemiddelde openbare toilet in China's hoofdstad Peking is wel zeer openbaar, maar niet zeer schoon. Er zijn alleen lage zijschotten tussen de verschillende gebruikers geplaatst, van voren zijn de toiletten open. Als er al water is, dan spoelt toch nog lang niet iedereen door.

Peking wordt zich er, vooral met het oog op de Olympische Spelen van 2008, steeds meer van bewust dat schone toiletten belangrijk zijn voor het internationale aanzien van de stad. De stad heeft de afgelopen drie jaar dan ook ruim 20 miljoen euro gestoken in de bouw of renovatie van toiletten in de buurt van toeristische attracties. Daar zijn nu zeer luxe toiletpaleisjes te vinden, die bekroond zijn met maximaal vier sterren.

De investering in deze prestigetoiletten voor buitenlandse gasten heeft echter weinig bijgedragen aan de verbetering van de talloze openbare toiletten, die vooral bedoeld zijn ter behoeftenbevrediging van de gemiddelde stadsbewoner.

De Singaporees Simon Tay, afkomstig uit een land waar de toiletten wel blinkend schoon zijn, uitte dan ook kritiek op het Chinese toiletbeleid. ,,Ik heb een hekel aan het woord luxetoilet, want goede toiletten zouden heel normaal moeten zijn. Het hoeft er niet uit te zien als een Shangri-La toilet (...) om er trots op te kunnen zijn.'' De toilettop, waarvoor 150 geleerden, ontwerpers en milieudeskundigen uit negentien landen in Peking bijeen zijn, duurt nog tot en met vrijdag.