Sadisme

Zouden er echt veel mensen zijn die met plezier naar Man on Fire kijken, die genieten van het acteren van Denzel Washington, die zich laten overdonderen door de flitsende stijl van Tony Scott en die dat tot het einde blijven doen? Nog afgezien van het feit dat er op dat acteren en op die stijl ook wel het een en ander valt af te dingen, moet je wel heel goed in staat zijn tot het scheiden van vorm en inhoud om enig genoegen aan deze tweeëneenhalf uur durende productie te blijven beleven. Washington speelt een aan de drank geraakte ex-CIA agent die de bodyguard wordt van een rijk meisje dat gekidnapt wordt. Waarop Washington eigenhandig alles wat vuig en voos is afslacht, en dat is natuurlijk heel wat. Quentin Tarantino en zijn Aziatische voorbeelden verbleken bij het sadisme dat in deze film vooral zo onverteerbaar is door de serieuze rechtvaardiging die ervoor gegeven wordt. Het meisje is blank en blond, de stad is Mexico City. Washington citeert de bijbel. Enzovoort.

Man on Fire. Regie: Tony Scott. Met: Denzel Washington, Dakota Fanning, Christopher Walken. In: 41 bioscopen.