`Rode Lijst' groeit

Ruim vijftienduizend soorten, variërend van haaien tot kikkers en sparren worden met uitsterven bedreigd. Dat meldt de World Conservation Union (IUCN) vandaag bij de presentatie van de jaarlijkse `Rode Lijst'. Volgens de IUNC groeit de lijst sneller dan ooit tevoren en wordt bijvoorbeeld een derde van alle amfibieën bedreigd en de helft van de zoetwaterschildpadden.

Bij de 15.589 soorten op de lijst gaat het om dieren en planten waarvan aangetoond is dat ze het moeilijk hebben. Volgens de wetenschappers die de lijst hebben samengesteld is de situatie in werkelijkheid veel dramatischer.

Een van de problemen is dat nog steeds op veel terreinen nog onvoldoende kennis bestaat. Zo moet er nog veel informatie worden verzameld over tropische regenwouden, over zoetwatersystemen en andere soort-rijke gebieden.

Op sommige terreinen is de situatie door milieumaatregelen verbeterd. Zo is de Europese otter op de lijst verplaatst van `kwetsbaar' naar `bijna bedreigd'. En een duivensoort heeft de stap gemaakt van uitstervend' naar `kwetsbaar'.

Volgens de IUNC begrijpen regeringen steeds beter de belangrijke rol die een grote variëteit aan planten en dieren speelt bij het welzijn van mensen.