Rice wordt `gezicht VS naar de wereld'

De Amerikaanse president Bush heeft gisteren officieel zijn nationale veiligheidsadviseur Condaleezza Rice voorgedragen als opvolger van Colin Powell als minister van Buitenlandse Zaken. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

President Bush zei gisteren op een persconferentie dat hij de raad en de ,,gezonde en evenwichtige opinies'' van Rice (50) de afgelopen vier jaar had gewaardeerd. Hij noemde de post van minister van Buitenlandse Zaken ,,Amerika's gezicht naar de wereld'' en zei dat de wereld in Rice ,,de kracht, gratie en het fatsoen van ons land'' zou zien.

De president maakte duidelijk dat in zijn tweede termijn de oorlog tegen terrorisme en het conflict in het Midden-Oosten opnieuw prioriteit zullen hebben. Rice - met tranen in haar ogen na de complimenten van de president - maakte haar plannen met het ministerie nog niet bekend. Ze noemde het wel een eer om opnieuw haar land te dienen en zei dat het niet gering was om haar mentor Powell (67) op te volgen.

Bush kondigde verder aan dat hij Stephen Hadley, de huidige plaatsvervanger van Rice, wil promoveren tot nationale veiligheidsadviseur. Hadley (57) diende vier presidenten, maar werd vooral bekend doordat hij vorig jaar de schuld op zich nam na foutieve berichten dat Irak uranium had gekocht van Niger. De president omschreef Hadley als een ,,man van wijsheid''.

Verder benoemde president Bush Margaret Spellings, beleidsadviseur tijdens zijn tijd als gouverneur van Texas en de afgelopen vier jaar, als nieuwe minister van Onderwijs.

Het Pentagon liet gisteren weten dat de Amerikaanse onderminister van Defensie James Roche aftreedt. Roche was onder minister van Defensie Rumsfeld verantwoordelijk voor de Amerikaanse luchtmacht.