Philips neemt last van half miljard

De boekhoudproblemen bij de Amerikaanse Philips-dochter Medquist dwingen het elektronicaconcern tot een eenmalige last van 580 miljoen euro. Dat heeft Philips vanmorgen bekendgemaakt. Het bedrag is vergelijkbaar met een kwart van de winst die het concern over de eerste negen maanden van dit jaar maakte.

Philips kocht vier jaar geleden voor 1,4 miljard euro 71 procent van de aandelen van Medquist, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de gegevensverwerking van ziekenhuizen en artsenpraktijken.

Bij de laatste gepubliceerde resultaten had Philips de Amerikaans dochter voor 850 miljoen euro in de boeken staan. Die waarde wordt nu verlaagd tot 270 miljoen euro in verband met de onzekerheid over de financiële situatie bij Medquist.

Medquist maakte eerder deze maand bekend dat er niet meer vertrouwd mag worden op alle financiële resultaten die het bedrijf over 2002 en 2003 publiceerde. Begin dit jaar kwamen er onregelmatigheden aan het licht bij de facturering nadat een medewerker aan de bel trok. Klanten van Medquist betalen de adminstratieverwerker per regel informatie, maar Medquist bleek niet consequent om te gaan met de definitie van `een regel' informatie. Medquist gebruikte buiten medeweten van de afnemers vaak andere formules voor de berekening van het aantal regels. Hierdoor werden onjuiste bedragen in rekening gebracht. Facturen waren te hoog, maar ook wel eens te laag.

Philips benadrukt dat de afwaardering een boekhoudkundige afschrijving is die geen gevolgen heeft voor de inkomsten van Philips.