Ophef in India na arrestatie priester

De hogepriester, de moord en het complot. India is in de greep van de arrestatie van Shankaracharya (hogepriester) van Kanchi. De 71-jarige Jayendra Saraswathi zou volgens justitie achter de moord zitten op de beheerder van zijn 2.500 jaar oude tempel, in de zuidelijke deelstaat Tamil Nada.

De aanhouding vorige week van de `helderziende' heeft tot demonstraties geleid van hindoes in verschillende delen van het land, van Chennai, Hyderabad, tot Delhi. Zelfs sadhu's, India's heilige mannen die meestal niet meer dan een lendendoek aanhebben, zijn de straat opgegaan voor de profeet. Verschillende politici hebben inmiddels de affaire alvast aangegrepen om er slaatje uit te slaan. Zij bezochten de gearresteerde goed heiligman onder toeziend oog van de media in zijn cel.

Hindoe-fanatici zien in de gevangenneming een complot tegen hun geloof. ,,Dit is een geschenk voor de moslims in dit land'' , zei Parvin Togadia, secretaris-generaal van de Vishwa Hindi Parishad, een nationalistische hindoe-organisatie. ,,Er is een geheime opstand gaande tegen hindoes.''

A. Shankararaman, de vermoorde tempelbeheerder, lag volgens zijn familie al enige tijd overhoop met de opperpriester, onder meer over onregelmatigheden in de boekhouding van de tempel. Ook had de tempeldienaar met succes een voorgenomen trip van de Shankaracharya naar China om zeep geholpen. Een hogepriester mag namelijk om religieuze redenen geen zeeën oversteken - per boot noch per vliegtuig - en mag slechts over land reizen. Deze affaire liep uit tot een rechtszaak, die uiteindelijk door de hoge raad in Chennai in het voordeel van de tempelbeheerder werd beslist.

De uitermate populaire Shankaracharya van Kanchi runt eigenlijk een onderneming. Het vermogen van zijn organisatie loopt volgens ruwe schattingen tegen de miljard euro. Via een trits van trusts geeft de hogepriester geld aan legio goede doelen in India, bijvoorbeeld aan zo'n 200 scholen, aan ziekenhuizen en aan universiteiten. In onder meer Duitsland, Ghana, Frankrijk en de Verenigde Staten heeft hij een grote schare volgelingen.

Bij zijn aanhangers kan hij niet kapot. In eigen land behoren veel gezaghebbende politici, zakenmensen en bureaucraten tot zijn volgelingen. Zijn aanhouding heeft daarom ook tot een grote schok geleid. Justitie vermoedt dat de hogepriester huurmoordenaars heeft ingehuurd om de tegendraadse tempeldienaar te elimineren. Morgen moet hij voor de rechter verschijnen.