Nederland heeft te weinig met zijn helden

Enige dagen geleden bezocht ik de Dôme des Invalides in Parijs. Daar bevindt zich het naar Nederlandse maatstaven ongekend pompeuze praalgraf van Napoleon Bonaparte. Precies 200 jaar geleden werd Bonaparte in Parijs tot keizer gekroond. Frankrijk houdt van zijn geschiedenis, houdt zijn van helden, en dus is het nu feest. Talloze schoolklassen in Frankrijk van kleuter tot middelbare scholier bezoeken de Napoleon-tentoonstellingen.

Nederland heeft heel weinig met zijn helden, met zijn vaderlandse geschiedenis. `Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' zegt de calvinistische leerschool. Een verkiezing van de Grootste Nederlander aller tijden past niet bij onze volksaard.

De (officiële) uitslag van het recente tv-spel heeft het overtuigend bewezen.

    • Sicco Röder